Οι μαρτυρίες developers για τις συνθήκες εργασίας
Η κουλτούρα των υπερωριών στη Sega, γνωστή για σειρές όπως Sonic, Persona και Yakuza, ήταν τόσο έντονη που τα γραφεία της διέθεταν μέχρι και ειδικούς χώρους για ύπνο και ντους, όπως αποκάλυψαν τρεις βετεράνοι developers των Phantasy Star και Sakura Wars. Οι Toru Ohara, Takaharu Terada και Toru Yoshida μίλησαν σε συνέντευξή τους στο 4Gamer (μετάφραση από το Automaton) για την εποχή των δεκαετιών 1990 και 2000, όταν οι developers «ουσιαστικά ζούσαν στο γραφείο».
«Τη δεκαετία του 1990, κάθε νέο γραφείο της Sega είχε χώρους ύπνου και ντους», ανέφερε ο Yoshida. «Ακόμα και στη δεκαετία του 2000, οι δύο βάσεις στο Haneda τους διατηρούσαν, και οι άνθρωποι τους χρησιμοποιούσαν. Ήταν δεδομένο ότι θα κοιμόμασταν στο γραφείο».
Ο Terada θυμήθηκε ότι κοιμήθηκε τελευταία φορά στο γραφείο γύρω στο 2010, κατά την ανάπτυξη του Hatsune Miku Project DIVA Arcade, ενώ εκτιμά ότι οι χώροι ύπνου καταργήθηκαν οριστικά το 2012. Όπως σημείωσε, «Σε projects με στενά deadlines, η μόνη μας επιλογή ήταν να μείνουμε όλη νύχτα στο γραφείο. Κάποιες φορές πήγαινα σπίτι μόνο τα Σαββατοκύριακα». Ο Yoshida πρόσθεσε ότι «ολόκληρες ομάδες έκαναν ξενύχτια στη φάση του debugging, ειδικά την εποχή του Sega Saturn».
Παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι Ohara και Terada θυμήθηκαν και πιο θετικές στιγμές, καθώς έπαιζαν παιχνίδια μεταξύ τους στα διαλείμματα. «Ήταν και ένας τρόπος επικοινωνίας, μερικές φορές μάλιστα έφερνε νέες ιδέες. Κάπως το απολαμβάναμε, δεν έμοιαζε πάντα με δουλειά, έμοιαζε περισσότερο με συλλογική δραστηριότητα », σημείωσαν.
Η συζήτηση γύρω από το “crunch” πήρε διαστάσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 2010 και μετά, με μεγάλες εταιρείες όπως η Xbox όσο η PlayStation να δηλώνουν δημόσια ότι δεν επιθυμούν πλέον να υπερφορτώνουν τους developers με εξαντλητικά ωράρια.
Ακολουθήστε το XplayGR στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις από τον χώρο του gaming και της ψυχαγωγίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο XplayGR.com.