Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε τέσσερα άτομα για παράνομη διακίνηση Nvidia GPUs και υπερυπολογιστών HP με Nvidia GPUs από τις ΗΠΑ στην Κίνα, σύμφωνα με δικαστική καταχώριση που εντοπίστηκε από το Court Watch.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιβάλει περιορισμούς που εμποδίζουν την Nvidia από το να πωλεί τα πιο ισχυρά της chips για εκπαίδευση AI στην Κίνα, όμως εταιρείες όπως η DeepSeek έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά μοντέλα AI.
Μετά την κυκλοφορία του μοντέλου R1 της DeepSeek νωρίτερα φέτος, ο CEO της Scale, Alexander Wang, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Κίνα διαθέτει πολύ περισσότερα από τα H100 AI chips της Nvidia απ’ ό,τι πολλοί νομίζουν, παρόλο που υπάρχουν περιορισμοί εξαγωγών, και ότι τέτοιες επιχειρήσεις μπορεί να εξηγούν πώς αυτό συμβαίνει. Η Nvidia ανέφερε έσοδα-ρεκόρ 57 δισ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο.
Μόνο ένα άτομο έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής, ενώ τέσσερις κατηγορούνται για λαθρεμπόριο, συνωμοσία και ξέπλυμα χρήματος.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, η δραστηριότητα του κυκλώματος ξεκίνησε στα τέλη του 2023 και περιλάμβανε την αποστολή 50 H200 GPUs της Nvidia, καθώς και πολλές παρτίδες των προηγούμενων H100 GPUs χωρίς άδεια.
Εταιρείες φαντάσματα
Ένα μέρος του σχεδίου αφορούσε μια υποτιθέμενη εταιρεία πρόσοψης με την ονομασία Janford Realtor, LLC. Παρόλο το όνομα, η Janford Realtor, LLC δεν είχε καμία ανάμειξη σε συναλλαγές ακινήτων. Αντίθετα, η εταιρεία λειτουργούσε ως μεσάζων για πολλές παράνομες και χωρίς άδεια εξαγωγές προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Ο Ho, πολίτης των ΗΠΑ, ήταν ο καταχωρημένος εκπρόσωπος της εταιρείας, ενώ ο Li, Κινέζος υπήκοος, αναγνωρίστηκε ως διαχειριστής της εταιρείας. Ο Bryan Curtis Raymond από το Huntsville, Alabama, αναφέρεται στην καταχώριση ως CEO και μοναδικός ιδιοκτήτης της “U.S. Company 1”, η οποία πληρώθηκε σχεδόν 2 εκατ. δολάρια από την Janford Realtor.
Ο εκπρόσωπος της Nvidia, John Rizzo, δήλωσε στο The Verge: “Το σύστημα εξαγωγών είναι αυστηρό και περιεκτικό. Ακόμα και μικρές πωλήσεις προϊόντων παλαιότερης γενιάς στην δευτερογενή αγορά υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο και εξέταση. Η προσπάθεια να συγκεντρωθούν datacenters από λαθραία προϊόντα είναι αδιέξοδη, τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά.”
Ακολουθήστε το XplayGR στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις από τον χώρο του gaming και της ψυχαγωγίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο XplayGR.com.



































