Το Utomik είναι μια υπηρεσία που προσφέρει στους χρήστες εκατοντάδες παιχνίδια δίχως να χρειαστεί να κατεβάσετε όλο το παιχνίδι παρά μόνο ένα μικρό κομμάτι αυτού, ενώ το υπόλοιπο να μεταφέρετε μέσω video streaming αλλά χωρίς να πέφτει η ποιότητα του. Μπορούμε να το αποκαλούμε και ως το “Netflix” του gaming.
Είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε για σχεδόν τρεις μήνες και καταγράφουμε την εμπειρία μας από αυτό.
Το Utomik αρχικά, έχει ένα πολύ όμορφο και εύκολο στην χρήση UI καθώς περιέχει κατηγορίες για τα παιχνίδια τα οποία τα χωρίζει ανάλογα το είδος τους. Επίσης, υπάρχει και μια αρχική σελίδα που θυμίζει το Netflix, περιέχοντας πολλά παιχνίδια που εμφανίζονται σε λίστες όπως τα πιο δημοφιλή ή τα καινούργια παιχνίδια που προστέθηκαν.
Επιπλέον, υπάρχει και το My Utomik, το οποίο όπως μπορείτε να φανταστείτε είναι το προφίλ του χρήστη στην υπηρεσία. Εκεί, προστίθενται τα παιχνίδια που ο χρήστης κατεβάζει ώστε να παίξει, ενώ υπάρχει και ένα σύστημα όπου παρουσιάζει πόσα παιχνίδια έχει ανακαλύψει ο χρήστης.
Τα Achievements των παιχνιδιών μπορούν να εμφανιστούν στην δεξιά στήλη με ένα πάτημα στο εικονίδιο στο μενού της εφαρμογής, καθως και τα νέα της Utomik. Παρόλα αυτά, επιλογή άλλης γλώσσας δεν υπάρχει, αλλά αυτό δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα μιας και χρησιμοποιείται η ευρέως γνωστή γλώσσα, η Αγγλική.
Υπάρχει βέβαια, ένα lag κατά την μεταφορά σε άλλη κατηγορία, όπως από την αρχική σελίδα στο προφίλ του χρήστη, αυτό όμως λογικά θα διορθωθεί.
Στα παιχνίδια τώρα, όπως έχει υποσχεθεί η υπηρεσία, η ποιότητα τους είναι στο μέγιστο χωρίς να υπάρχουν προβλήματα, ενώ καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο στον σκληρό δίσκο ανάλογα βέβαια και το συνολικό μέγεθος που έχει κανονικά το παιχνίδι. Τα παιχνίδια που κατεβαίνουν και είναι στην αναμονή, βρίσκονται στην κάτω μπάρα όπως είναι και οι συνομιλίες στο Facebook.
Στις σελίδες των παιχνιδιών παρέχεται το είδος τους, κάποιες πληροφορίες σχετικά και ένα βίντεο, ενώ υπάρχει και μια άλλη στήλη μέσα στην σελίδα του κάθε παιχνιδιού που πληροφορεί τον χρήστη τι απαιτείται ώστε να μπορεί να παιχτεί το παιχνίδι. Τέλος, κάτω από αυτά εμφανίζονται και παιχνίδια που σχετίζονται με το συγκεκριμένο που βλέπει ο χρήστης εκείνη τη στιγμή.
Η υπηρεσία έχει αρκετό ενδιαφέρον, μιας και προσφέρει πολλά παιχνίδια με μια μικρή μηναία χρέωση και σε πολύ καλή ανάλυση χωρίς να χρειαστεί και ιδιαίτερος χώρος στον σκληρό δίσκο.
Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή, μπαίνει στην γνωστή διαμάχη μεταξύ φυσικών εκδόσεων και ψηφιακών, η οποία διαρκεί ήδη αρκετά χρόνια, αφού οι παίχτες δείχνουν ακόμα και τώρα, να προτιμούν τις φυσικές εκδόσεις. Παρόλα αυτά, οι δημιουργοί της υπηρεσίας ευελπιστούν πως το Utomik θα γίνει σύντομα ευρέως γνωστό και περισσότερες εταιρείες θα μεταφέρουν τα παιχνίδια τους και σε αυτή την υπηρεσία.
Αν θέλετε και εσείς να δοκιμάστε το Utomik μπορείτε να το κάνετε πατώντας εδώ, για 14 μέρες.
Διαβάστε επίσης και την συνέντευξη που μας παραχώρησε ο ιδρυτής του Utomik, Daki Tops.