Η αγορά των MMOs ήταν και παραμένει μια πολύ ανταγωνιστική αγορά που λίγες είναι οι εταιρίες και τα παιχνίδια που μπορούν να παραμείνουν και να αποκτήσουν διάρκεια.
Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, πολλά ήταν τα παιχνίδια που ήρθαν, απέκτησαν μια ισχυρή βάση παιχτών αλλά σύντομα εξαφανίστηκαν.
Όμως υπάρχουν κάποιοι παίχτες – εθελοντές αποφασισμένοι να κρατήσουν ορισμένα από αυτά τα παλιά MMOs “στη ζωή”. Πώς; Φυσικά παίζοντας, αλλά και ουσιαστικά συντηρώντας τεχνικά το κάθε παιχνίδι.
Το gameindustry.biz καταγράφει τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αφορούν παιχνίδια όπως το αρχικό WoW, το Hellgate: London και το Asheron’s Call.
Ένας από αυτούς τους εθελοντές είναι ο Davros, επικεφαλής GM του μεγαλύτερου private server του World of Warcraft.
Απογοητεύτηκε με τις σταδιακές αλλαγές που έγιναν στην επίσημη έκδοση και ήθελε κάτι που θα μπορούσε να του δώσει την εμπειρία “βανίλιας” που αγαπούσε τόσο πολύ. Μετά από λίγους μήνες παιχνιδιού στο Kronos, υπέβαλε αίτηση για θέση ως moderator και τώρα “διοικεί” πάνω από ένα εκατομμύριο λογαριασμούς!
Από την οπτική γωνία του Davros, η ίδια του η ύπαρξη είναι “το αποτέλεσμα της αδυναμίας του Blizzard να ακούσει τις ανάγκες των πελατών της”. Σε αντίθεση με πολλούς στην κοινότητά του, οι οποίοι πιστεύουν ότι η Blizzard οφείλει στους οπαδούς της vanilla servers, δηλώνει ότι «η μόνη υποχρέωση της εταιρείας είναι στους επενδυτές της». Παρ ‘όλα αυτά, αισθάνεται προσωπικά ότι ο εκδότης απέτυχε.
Όμως ο Davros δεν είναι ο μόνος που κρατάει την “κληρονομιά” ενός ολόκληρου παιχνιδιού στα χέρια του. Το Asheron’s Call κυκλοφόρησε το 1999, λίγα χρόνια πριν την άνοδο τίτλων όπως το WoW και το Everquest 2, που έφεραν τα MMOs στην προσοχή του ευρύτερου κοινού. Οι servers του παιχνιδιού έκλεισαν το περασμένο έτος, μέσα σε απογοήτευση για την κοινότητα, πολλοί από τους οποίους έπαιζαν το παιχνίδι για σχεδόν δύο δεκαετίες.
Δράση ανέλαβαν τα μέλη της ομάδας ReefCull, τα οποία έχουν αντιμετωπίσει ουκ ολίγες νομικές περιπέτειες από την Warner Bros., η οποία κατέχει και τα δικαιώματα του παιχνιδιού.
Και αν η ομάδα ReefCull φοβάται για τις νομικές επιπτώσεις, υπάρχουν οι άνθρωποι πίσω από τους private servers του Hellgate: London που δείχνουν να μην πτοούνται από αυτές.
“Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι είμαστε νόμιμοι”, εξηγεί ο Demetrios, community manager του project. «Δεν έχουμε και δεν θα αποκομίσουμε κανένα κέρδος ή έσοδα από αυτό», εξηγεί, πριν δηλώσει ότι συζήτησαν και με μια ομάδα νομικών για το θέμα, για να είναι ασφαλείς.
Και οι τρεις ομάδες αυτές καταφέρνουν να κρατούν ζωντανά παιχνίδια προηγούμενων δεκαετιών, ουσιαστικά προσφέροντας σε οτιδήποτε τους έκανε να παθιαστούν. Το δέσιμο με τους τίτλους είναι πραγματικά πολύ μεγάλο κάτι λογικό, αν σκεφτούμε ότι κάποιοι από αυτούς παίζουν τα συγκεκριμένα παιχνίδια για πάνω από δέκα χρόνια κάτι πραγματικά εντυπωσιακό!