Για την EA Sports τα γενέθλια του πέρασαν στα ψιλά. Για μας όμως, τους gamers ο τίτλος Fifa (με την εκάστοτε ημερομηνία) σημαίνει πολλά. Εξάλλου στη γέννηση του, ούτε η ίδια η εταιρία δεν πίστευε στην επιτυχία του.
“ΕA did’t give a shit about Fifa” είναι η ακριβής έκφραση του τότε υπεύθυνου Marketing της EA στην Ευρώπη. “Δεν πίστευαν ότι θα πωλούσαμε ούτε ένα αντίτυπο” είπε στο MCV ο assistant producer του FIFA International Soccer, συμπληρώνοντας ότι “Πίστευαν πως θα ήταν μια καταστροφή”.
“Team USA Soccer” VS “FIFA International Soccer”
Και παραλίγο η ίδια η εταιρία να το οδηγήσει προς την καταστροφή. Η διεύθυνση επέμεναν να το ονομάσουν “Team USA Soccer”(εκείνη την χρονιά οι Η.Π.Α. θα διοργάνωνε το Παγκόσμιο Κύπελλο).Τελικά άλλαξαν γνώμη αφού αν το παιχνίδι αποτύγχανε στην αγορά της Αμερικής θα μπορούσαν τα conteiners με το παιχνίδι να μεταφερθούν στην Ευρώπη όπου υπήρχαν οι αυθεντικοί ποδοσφαιρόφιλοι που θα απολάμβαναν ένα game με το αγαπημένο τους σπορ. Και εγένετο FIFA International Soccer…
It’s in the game
Από τη στιγμή που η απόφαση πάρθηκε, η EA είχε να αντιμετωπίσει δύο “κολοσσούς” της εποχής όσο αναφορά τα football games: Το “Sensible Soccer” και το “Kick Off”. Έτσι έθεσαν πολύ ψηλά τον πήχη προσπαθώντας να μεταφέρουν το μότο της εταιρίας “it’s in the game” μέσα στη δημιουργία τους.
FIFA International Soccer -Η γέννηση της σειράς
Η πρώτη έκδοση του FIFA κυκλοφόρησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1993. Η isometric view του γηπέδου κατάφερε να γίνει διάσημη, ξεχωρίζοντας από τo μέχρι τότε top-down view(Kick Off) ή το bird’s-eye-view(Sensible Soccer) που χρησιμοποιούσαν οι ανταγωνιστές του.
Περιείχε μόνο εθνικές ομάδες χωρίς αληθινά ονόματα ποδοσφαιριστών και ήταν διαθέσιμο για PC,DOS,Amiga,Sega CD,3DO,SNES,Mega Drive/Genesis,Master System,Sega Game Gear,Game Boy.
Αμέσως ανέβηκε στην κορυφή των UK charts, αντικαθιστώντας το Street Fighter και έμεινε εκεί για 6 ολόκληρους μήνες!
Η σειρά είχε βρει τον δρόμο της, την επόμενη χρονιά το FIFA 95 πρόσθεσε 8 εθνικά πρωταθλήματα: της Βραζιλίας,της Ολλανδίας,της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας,της Ισπανίας,της Αγγλίας και φυσικά των Η.Π.Α. Τα rosters των ομάδων ήταν της προηγούμενης σεζόν,ενώ έλειπαν και κάποιοι παίχτες που τη θέση τους έπαιρναν κάποιοι φανταστικοί από την προηγούμενη έκδοση.To εντυπωσιακό όμως ήταν άλλο: Το FIFA 95 ήταν “Sega exclusive”.Κυκλοφόρησε μόνο για Mega Drive/Genesis!
Το “επαναστατικό” FIFA 96
Το 1996 έφερε την μεγάλη αλλαγή στο FIFA αφού είχαμε για πρώτη φορά εισαγωγή 3D γραφικών στις εκδόσεις για PC,Sega Saturn και Playstation.Οι παίχτες έχουν πλέον τα πραγματικά τους ονόματα, με στατιστικά και μεταγραφές ενώ πλέον οι gamers μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πρώτο edit tool!Προστίθενται επίσης 3 νέα πρωταθλήματα: Της Σουηδίας,της Σκωτίας και της Μαλαισίας!
Στην επόμενη έκδοση,FIFA 97, χρησιμοποιήθηκε motion capture και συγκεκριμένα του,τότε, ποδοσφαιριστή David Zinola Η περιγραφή αγώνα κάνει την εμφάνιση της με την παρουσίαση του παιχνιδιού να την κάνει ο Des Lynam, ενώ το δίδυμο των παρουσιαστών ήταν ο Adam Gray και ο John Motson!
FIFA:Road to World Cup 98
Πανδαισία licences με όλες τις εθνικές ομάδες, team και player customizations και ένας μοναδικός στόχος: η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Στο FIFA 98 έχουμε μια εξελιγμένη μηχανή γραφικών αλλά και κάτι ακόμα σημαντικότερο: Την είσοδο του κανονισμού για το offside! Αν και στην αρχή παρουσιάστηκαν προβλήματα ως την εκτέλεση του κανονισμού εν τούτοις δεν μπορούμε να παραβλέψουμε μια τόσο σημαντική καινοτομία.
Την επόμενη χρονιά με την δημοτικότητα του παιχνιδιού να αυξάνεται και να αποκτά μια βάση “φανατικών” έρχεται και η πρώτη μεγάλη αλλαγή στα γραφικά: Στο FIFA 99 προστίθενται animations, βελτιωμένες εμφανίσεις ομάδων και γενικά τίποτα δεν θυμίζει τον προκάτοχο του σε θέμα γραφικών.Επιπλέον δημιουργείται η “European Dream League” με τις top 20 ομάδες της Ευρώπης να παίζουν σε ένα πρωτάθλημα, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει η κατηγοριοποίηση “Rest of Europe”.