Connect with us

Τι ψάχνεις;

Uncategorized

World Basketball Manager Tycoon Review

Η σειρά World Basketball Manager είναι η πρώτη σειρά παιχνιδιών που σας επιτρέπει να αναλάβετε τον ρόλο ενός προπονητή basket και να οδηγήσετε την ομάδα σας στην κορυφή.

Περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα πρωταθλήματα του κόσμου συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών αλλά και του NBA. Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη και μάλιστα ελληνική προσπάθεια, που έχει καταφέρει να διεισδύσει και σε αγορές του εξωτερικού.

Η Icehole είναι ελληνικό studio, ενώ το World Basketball Manager 2 ήδη “τρέχει” μια καμπάνια στο indiegogo για χρηματοδότηση.

Η τελευταία πρόταση της εταιρίας είναι το World Basketball Manager Tycoon.

Γίνετε πρόεδρος-προπονητής

Στο WBM Tycoon αναλαμβάνετε τόσο τον ρόλο του προέδρου όσο και τον ρόλο του προπονητή. Σαν πρόεδρος θα πρέπει να βρείτε (ή να δανειστείτε) τα απαραίτητα κεφάλαια για την λειτουργία της ομάδας και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Ο ρόλος του προπονητή είναι ο κλασσικός: ετοιμάζετε την ομάδα για τους αγώνες, κάνετε μεταγραφές, ανανεώνετε συμβόλαια και γενικά οτιδήποτε κάνει ένας προπονητής ομάδας μπάσκετ.

Από εδώ ξεκινάνε τα δύσκολα:  Όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα, το να δεχτείτε πρόταση για κάποιον παίχτη σας από κάποια άλλη ομάδα είναι σχεδόν σπάνιο και η μόνη λύση για να γλιτώσετε από κάποιον παίχτη που δεν θέλετε είναι να “σπάσετε” το συμβόλαιο του με το κατάλληλα αντίτιμο φυσικά. Παράλληλα θα χρειαστεί να στηριχτείτε κυρίως σε ελεύθερους παίχτες (που υπάρχουν αρκετά “λαβράκια”) αφού σπάνια οι άλλες ομάδες θα δεχθούν να σας παραχωρήσουν κάποιον παίχτη τους και αν το κάνουν, το budget σας δεν θα επαρκεί για την υπογραφή του παίχτη!

Spanoulis…. 0 points και 5 φάουλ!

Όσο αναφορά την διαχείριση ενός αγώνα κάνετε το απαραίτητο rotation της πεντάδα σας, τον τρόπο άμυνας (ζώνη 2/3, ζώνη 3/2, man to man και πίεση παντού), τον ρόλο στην επίθεση του κάθε παίχτη σας, την αντίδραση μετά από κάθε επίθεση ( γρήγορες επιστροφές, κανονικό,επιθετικό ριμπάουντ) μαζί φυσικά με τα timeouts όπου μπορείτε να φτιάξετε την ψυχολογία της ομάδας ή να σχεδιάσετε την επόμενη επίθεση.

Η δυσκολία των αγώνων αν και την ορίζετε εσείς πριν “τρέξετε” το παιχνίδι εν τούτοις είναι πολύ υψηλή ακόμα και στο “κανονικό” επίπεδο. Οι καλύτεροι σας παίχτες πολύ συχνά θα είναι σε κάκιστη βραδιά μην μπορώντας να βάλουν ούτε βολή και όταν ο αγώνας “στραβώνει” για αυτούς σύντομα θα τους δείτε να αποβάλλονται με 5 φάουλ!

Οι δυνατότητες του κάθε παίχτη οριοθετούνται από έναν ορισμένο πίνακα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα όποια πάντως αν και προσπαθούν να είναι ρεαλιστικά δεν αντικατοπτρίζουν την ικανότητα του.Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό λόγω του χαμηλού budget του τίτλου και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το θεωρήσετε σαν ένα παιχνίδι της σειράς Football Manager που έχει ένα ολόκληρο δίκτυο Scouts σε όλο τον κόσμο. Επομένως θα πρέπει να ψάξετε για παίχτες που ταιριάζουν στο στύλ που θέλετε να εφαρμόσετε στην ομάδα σας ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αποχωριστείτε τον αγαπημένο σας super star.

Τα ονόματα των παιχτών και των ομάδων λόγω έλλειψης των δικαιωμάτων, είναι αλλαγμένα αν και κατανοητά τις περισσότερες φορές  ενώ στο Internet κυκλοφορούν και αρκετά unofficial patches που διορθώνουν το συγκεκριμένο θέμα.

Τα γραφικά και ο ήχος

Το WBM Tycoon είναι ένα text based game στρατηγικής οπότε μην περιμένετε να δείτε 3D γραφικά ή διάφορες άλλες ωραιοποιήσεις. Τα νέα που συμβαίνουν στον κόσμο ή που αφορούν την ομάδα σας έρχονται με μορφή e-mail.

Στον αγώνα βλέπετε το ταμπλό με το σκορ, τις πεντάδες των δύο ομάδων, την περιγραφή του αγώνα(λίγο φτωχή σε εκφράσεις είναι η αλήθεια) και χρήσιμα στατιστικά του από κάτω. Ό,τι ακριβώς δηλαδή χρειάζεται ένας προπονητής κατά την διάρκεια ενός αγώνα.

Από την άλλη πλευρά ήχο συναντάμε μόνο κατά την διάρκεια των αγώνων. Τι παραπάνω δηλαδή να χρειαζόμασταν;

 Αξίζει η αγορά του;


Πρόκειται για μια αξιόλογη ελληνική προσπάθεια που πρωτοπορεί στον συγκεκριμένο τομέα, που κανείς άλλος δεν τόλμησε να ασχοληθεί. Το περιβάλλον του μπορεί να είναι λιτό, αλλά είναι αυτό που χρειάζεται κάθε προπονητής για να βελτιώσει και να ελέγξει την ομάδα του. Η μεγάλη δυσκολία(ειδικά για όσους ασχολούνται πρώτη φορά με το παιχνίδι) του αποτελεί πρόκληση μέχρι τα όρια “νευρικού κλονισμού”. Οι διάφοροι μηχανισμοί του λειτουργούν σε ικανοποιητικό επίπεδο αν και υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, βελτίωση που θα έρχεται με κάθε νέο παιχνίδι της σειράς.

“Ατσαλωθείτε” λοιπόν και μπείτε στην θέση του αγαπημένου σας προπονητή!

To παιχνίδι διατίθεται ήδη μέσω Steam  ενώ την διάθεση της retail έκδοσης ανέλαβε πρόσφατα η IGE S.A.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεα

Στην έκθεση κερδών της Take-Two για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, η εταιρεία δήλωσε πότε οι παίκτες μπορούν να περιμένουν την επόμενη προσθήκη στη...

Νεα

Η OpenAI υπέγραψε συμφωνία για πρόσβαση σε περιεχόμενο σε πραγματικό χρόνο από το API δεδομένων του Reddit, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να αναδεικνύει...

Νεα

Το Ghost of Tsushima είναι η τέταρτη μεγαλύτερη κυκλοφορία του PlayStation στο Steam από πλευράς ταυτόχρονων παικτών. Σύμφωνα με στοιχεία από το SteamDB, το παιχνίδι έχει...

Νεα

Το 2025, η οικογένεια του Fast & Furious θα επανενωθεί για άλλη μια φορά για να γυρίσει την τελευταία ταινία της κύριας σειράς με...