Η μάχη του Verdun ήταν μια από τις μεγαλύτερες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1916 και τελείωσε τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου, με τις απώλειες να φτάνουν τους 700 χιλιάδες ανθρώπους.
Αυτή την σκληρή μάχη επισκέπτεται ξανά το multiplayer shooter, Verdun.
Οι σκληρές μάχες στα χαρακώματα
To Verdun έρχεται με δύο online και ένα offline modes, αλλά η δράση και ο μεγάλος αριθμός παιχτών βρίσκονται στο Frontlines mode. Εκεί οι δύο ομάδες προσπαθούν να φτάσουν και να καταλάβουν τα χαρακώματα των αντιπάλων τους. Η μια ομάδα αμύνεται και η άλλη επιτίθεται, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλάζει ο ρόλος της κάθε ομάδας.
Ξεκάθαροι ρόλοι όμως μοιράζονται και στους παίχτες. Κάθε ρόλος δίνει μια συγκεκριμένη λειτουργία στον παίχτη, μαζί με την ανάλογη στολή και τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Για να πετύχει το στράτευμα τον στόχο του απαιτείται συνεργασία μεταξύ των παιχτών και καλή συνεννόηση. Οι μάχες είναι πολύ μεγάλης διάρκειας, με τους επιτιθέμενους να έχουν πάντα μειονέκτημα έναντι των αμυνομένων και να χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες μάχες λήγουν ισόπαλες, αφού δεν καταφέρνει καμία από τις δύο ομάδες να φτάσει στη βάση των εχθρών.
Νεκρές ζώνες και το ρεαλιστικό αίσθημα του πολέμου
Προσπαθώντας να διατηρήσει το αυστηρό πνεύμα ενός πολέμου, το Verdun διαθέτει στους χάρτες του “νεκρές ζώνες”. Αυτές χρησιμεύουν ως όρια στις περιοχές του χάρτη, αλλά και ως μέτρο πίεσης για να ακολουθήσετε τις εντολές της ομάδας σας. Σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις αρνηθείτε να υπακούσετε, τότε η κατάληξη είναι προδιαγεγραμμένη: μια σφαίρα θα σας βρει στο κεφάλι, από τον επικεφαλής της ομάδας σας!
Και αν αυτό σας φαίνεται αρκετά σκληρό και κακό, σκεφτείτε, ότι κάθε respawn διαρκεί πάνω από δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού μπορείτε να αναθεωρήσετε την στρατηγική σας και να σκεφτείτε τι κάνατε λάθος, όμως, σε ένα παιχνίδι που η δράση εστιάζεται σε συγκεκριμένα σημεία του χάρτη και που αρκετές φορές θα ψάχνετε δεξιά και αριστερά για να την βρείτε, το να πεθάνετε δεν είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να σας τύχει.
Γενικά η δράση του παιχνιδιού εξελίσσεται αργά, όπως γίνεται και σε έναν πόλεμο. Σπάνια θα δείτε φοβερές μάχες, αφού ο κάθε παίχτης προσπαθεί πρώτα και πάνω απ όλα να προστατέψει τον εαυτό του. Στο Verdun δεν υπάρχει χώρος για ηρωισμούς: ακόμα και στην τελική επίθεση στην βάση του αντιπάλου, εκεί που οι επιτιθέμενοι είναι πιο εκτεθειμένοι από οποιαδήποτε άλλη φάση του παιχνιδιού, λίγοι είναι αυτοί που θα επιβιώσουν ως το τέλος.
Γραφικά – Ήχος
Το Verdun έχει δημιουργηθεί με την χρήση της Unity Engine και ενώ γενικά προσπαθεί να περάσει την αίσθηση ενός πολέμου της εποχής, τα γραφικά του δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν υψηλού επιπέδου, ειδικά σε σύγκριση με παρόμοιας θεματολογίας παιχνίδια.
Στο ηχητικό κομμάτι, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα με τις σφαίρες και τις κραυγές του θανάτου να διαπερνούν τα αυτιά σας.
Αξίζει να το αγοράσω;
Παρά τα προβλήματα του, το Verdun καταφέρνει κάτι πολύ σπάνιο: να μεταφέρει όσο πιο πιστά γίνεται το πνεύμα, τις δυσκολίες και τη σκληρότητα ενός πραγματικού πολέμου.
Οι M2H και οι BlackMill Games επαναφέρουν ένα θέμα που είχαμε χρόνια να δούμε σε παιχνίδι (τώρα έρχεται και το Battlefield 1 με παρόμοιο θέμα) και η αλήθεια είναι ότι τα καταφέρνουν πολύ καλά, πετυχαίνοντας τον στόχο του παιχνιδιού.
Μόνο που ο δρόμος προς τη δόξα, είναι αρκετά δύσκολος και μεγάλος, όπως ακριβώς και οι μάχες του Verdun.