Μπορούμε να παραδεχτούμε όλοι ότι πριν το Nintendo Switch, η τελευταία κονσόλα της Nintendo που σημείωσε πραγματικά μεγάλη επιτυχία ήταν το Wii, το οποίο πούλησε εκατομμύρια κονσόλες παγκοσμίως.
Έτσι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παρότι συνήθως οι κονσόλες της Nintendo βασίζονται σε παιχνίδια της ίδιας εταιρίας, το Wii τράβηξε το ενδιαφέρον και τρίτων εταιριών. Μια από αυτές, ήταν η Bigben Interactive, που το 2010 κυκλοφόρησε ένα νέο αποκλειστικό παιχνίδι στην κονσόλα και μάλιστα όχι όποιο και όποιο, αλλά ένα με πρωταγωνιστές του διάσημους ήρωες της Marvel!
To Marvel Superheroes 3D: Grandmaster’s Challenge κυκλοφόρησε αποκλειστικά στο Wii τον Δεκέμβριο του 2010 και αναπτύχθηκε από το στούντιο Neko. Το Wii ήταν τότε στα καλύτερα του – μερικές από τις μεγαλύτερες κυκλοφορίες του έτους συμπεριλάμβαναν το Super Mario Galaxy 2, το Donkey Kong Country Returns, το Metroid: Other M και το Kirby’s Epic Yarn. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και το αποτέλεσμα αμφιλεγόμενο…
Πώς και γιατί συνέβη αυτό είναι το βασικό θέμα συζήτησης. Το Marvel Superheroes 3D: Grandmaster’s Challenge έμοιαζε και ήταν ένα παιχνίδι με περιορισμένο budget και τα ελάχιστα reviews του το επεσήμαναν αυτό.
Ο παίχτης μπορούσε να παίξει ως Iron Man, Captain America, Thor, Wolverine και Spider-Man, ενώ οι Dr Doom, Juggernaut, Lizardman, Green Goblin, Red Skull και Grandmaster ήταν οι βασικοί κακοί. Ένα όχι και τόσο κακό lineup χαρακτήρων, που όμως έμεινε ανεκμετάλλευτο.
Οι σκηνές δράσεις του παιχνιδιού ήταν απλές και σύντομες, ενώ όσα είχε να προσφέρει το παιχνίδι, τα παρουσίαζε μέσα στην πρώτη μισή ώρα.
Η Bigben φαίνεται ότι πόνταρε περισσότερο στο καστ των χαρακτήρων παρά στο gameplay του παιχνιδιού. Μάλιστα το παιχνίδι ερχόταν με πέντε πλαστικές μάσκες των υπερηρώων που λειτουργούσαν ως 3D glasses!
Αυτό δεν ήταν παράξενο για την Bigben.
Η εταιρία είχε μια μεγάλη γκάμα παιχνιδιών Wii που συνοδευόταν από περίεργα περιφερειακά – παιχνίδια κυνηγιού, ως επί το πλείστον – και παρά τους διάσημους χαρακτήρες του, το παιχνίδι ήταν μια ακόμη προσθήκη σε αυτή της τη σειρά.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο, το παιχνίδι να πωληθεί σε συγκεκριμένα καταστήματα. Η μεγάλη και ογκώδης συσκευασία ήταν πρόβλημα για τα μικρότερα καταστήματα λιανικής πώλησης με περιορισμένο χώρο ραφιών.
Γενικά, το Marvel Superheroes 3D: Grandmaster’s Challenge κυκλοφόρησε σε ελάχιστες χώρες της Ευρώπης και οι πωλήσεις του δεν καθόλου υψηλές, κάτι που οδηγεί στην απορία για το πως κατάφερε η Bigben να καλύψει το κόστος της άδειας.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τελικά η άδεια δεν κόστισε και τόσο πολύ. Οι περισσότερες συμφωνίες χορήγησης αδειών βασίζονται και κοστολογούνται με βάση το πόσο κερδοφόρο είναι το προιόν που προκύπτει από αυτές. Κυκλοφορώντας το Marvel Superheroes 3D: Grandmaster’s Challenge σε μια μόνο κονσόλα και αποκλειστικά στην Ευρώπη, είναι πιθανό να έριξε το κόστος σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Το Marvel Superheroes 3D: Grandmaster’s Challenge δεν αφήνει πίσω του καμιά κληρονομιά και λόγω του περιορισμένου εύρους και του προϋπολογισμού του, δεν κατάφερε να κερδίσει όσα μπορούσε από τους χαρακτήρες που παρουσίαζε η ιστορία του και που απέφεραν δισεκατομμύρια ευρώ στην Marvel από τις ταινίες τους.