Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ ανοίγει μια περίοδο δημόσιων σχολίων σχετικά με ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης και πνευματικών δικαιωμάτων από τις 30 Αυγούστου, καθώς ο οργανισμός εξετάζει πώς να προσεγγίσει το θέμα.
Όπως ανακοινώθηκε στο Ομοσπονδιακό Μητρώο, ο οργανισμός θέλει να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα: πώς τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να χρησιμοποιούν δεδομένα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα στην εκπαίδευση. εάν το υλικό που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή ανθρώπου, και πώς θα λειτουργούσε η ευθύνη πνευματικών δικαιωμάτων με την τεχνητή νοημοσύνη. Θέλει επίσης σχόλια σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που πιθανώς παραβιάζουν τα δικαιώματα δημοσιότητας, αλλά σημείωσε ότι αυτά δεν είναι τεχνικά ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων. Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων δήλωσε ότι εάν η τεχνητή νοημοσύνη μιμείται φωνές, ομοιότητες ή στυλ τέχνης, μπορεί να επηρεάσει τους κρατικούς κανόνες σχετικά με τη δημοσιότητα και τους νόμους περί αθέμιτου ανταγωνισμού.
Η κατάσταση πνευματικών δικαιωμάτων των δεδομένων εκπαίδευσης στην τεχνητή νοημοσύνη και η παραγωγή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούνται έχει γίνει ένα καυτό θέμα για πολιτικούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ακόμη και ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, καθιστώντας το ένα πιθανό πεδίο δοκιμής για την επερχόμενη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων λέει ότι «τα τελευταία χρόνια, το Γραφείο έχει αρχίσει να λαμβάνει αιτήσεις για την καταχώριση έργων που περιέχουν υλικό που δημιουργείται από AI». Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα σχόλια για να ενημερώσει πώς αποφασίζει να παραχωρήσει πνευματικά δικαιώματα στο μέλλον.
Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων ενεπλάκη σε αγωγή πέρυσι αφού αρνήθηκε να παραχωρήσει στον Stephen Thaler δικαιώματα σε μια εικόνα που δημιουργήθηκε από μια πλατφόρμα AI. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα δικαστήριο της Ουάσιγκτον, DC, τάχθηκε στο πλευρό του Γραφείου Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ στην υπόθεση, δηλώνοντας ότι τα πνευματικά δικαιώματα δεν έχουν ποτέ παραδοθεί σε κανένα έργο χωρίς να εμπλέκεται άνθρωπος.
Εν τω μεταξύ, πολλά μοντέλα μεγάλων γλωσσών που τροφοδοτούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν τεχνητά μέσα προσλαμβάνουν πληροφορίες που είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Αν και δεν είναι συχνά σαφές εάν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα αποτελεί μέρος του συνόλου δεδομένων εκπαίδευσης ενός συγκεκριμένου εργαλείου, έχουν ήδη υποβληθεί αρκετές αγωγές με ισχυρισμούς παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Τρεις καλλιτέχνες μήνυσαν τις παραγωγικές πλατφόρμες τέχνης τεχνητής νοημοσύνης Stable Diffusion και Midjourney και τον ιστότοπο τέχνης DeviantArt επειδή φέρεται ότι πήραν την τέχνη τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους και τη χρησιμοποίησαν για να εκπαιδεύσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Η κωμικός Sarah Silverman και οι συγγραφείς Christopher Golden και Richard Kadrey κατέθεσαν τη δική τους νομική αγωγή κατά των OpenAI και Meta για φερόμενη χρήση των βιβλίων τους για να βοηθήσουν στη βελτίωση των ChatGPT και LLaMA.