Connect with us

Τι ψάχνεις;

Reviews

The Lord of the Rings: Gollum Review

The Lord of the Rings: Gollum review

Παιχνίδι στο σύμπαν του Άρχοντα τον Δαχτυλιδιών; Τσεκ. Πρωταγωνιστής ο Gollum; Χμμ, είναι μια απόφαση που σηκώνει συζήτηση, κυρίως το ερώτημα, πως μπορεί ένας δευτερεύων χαρακτήρας να αναλάβει τον ρόλο του πρωταγωνιστή; Και απ όλους τους δευτερεύοντες χαρακτήρες γιατί τον Gollum; Ποια ιστορία μπορεί να ξεδιπλωθεί;

Η ιστορία του Gollum 

Η απάντηση που δίνει το The Lord of the Rings: Gollum είναι ότι μέσα από το παιχνίδι μπορούμε να δούμε την ιστορία του παράξενου αυτού πλάσματος τις στιγμές που ήταν άφαντο στην ταινία. Την φυλάκιση στη Μόρντορ, την δραπέτευση και τελικά την αναζήτηση του πολύτιμου δαχτυλιδιού.

Η προσοχή των δημιουργών του παιχνιδιού στο Gollum είναι αξιοπρόσεχτη. Παρά τις υπόλοιπες ελλείψεις, στο συγκεκριμένο τομέα έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Η στάση του είναι μόνιμα νευρική, το τρέξιμό του είναι θορυβώδες, σαστισμένο. Οι κινήσεις του μοιάζουν να διαμορφώνονται από τη δική του κακή εμπειρία του κόσμου, τον οποίο φοβάται και μισεί. Μέσα στο τεράστιο κεφάλι του, έχει ένα μυαλό γεμάτο με πονηριά που αναζητά μια ευκαιρία.

Ο Gollum, κρυμμένος στο σκοτάδι, είναι αυτό που είχε περιγράψει ο Τόλκιν.

Platforming και stealth στο gameplay

Ο Gollum δεν μπορεί να πολεμήσει, άρα θα πρέπει να βρει διαφορετικούς τρόπους για να πετύχει τους στόχους του. Αυτό στο κομμάτι του gameplay μεταφράζεται με δύο τρόπους.

Ο ένας είναι το platforming όπου καλείστε να ξεπεράσετε εμπόδια και να βρείτε το μονοπάτι που θα σας μεταφέρει από τη μια περιοχή στην άλλη. Βέβαια αυτό δεν είναι όσο απλό ακούγεται. Οι περιοχές αρκετές φορές δεν δείχνουν που ακριβώς πρέπει να πάτε, και τα άλματα που χρειάζεται να κάνετε δεν είναι ακριβή. Αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο από την κίνηση της κάμερας, η οποία άλλες φορές αποφασίζει να λειτουργήσει κανονικά, άλλες φορές να μην λειτουργήσει όπως θα έπρεπε, και άλλες φορές να μην λειτουργήσει καθόλου. Έτσι η αποτυχία κάποιες φορές είναι αναπόφευκτη, αν και τα συχνά checkpoints κάνουν λιγότερο ανυπόφορη την αποτυχία.

Ο δεύτερος τρόπος είναι οι stealth αποστολές. Αυτές είναι αρκετές, όμως από ένα σημείο και μετά γίνονται επαναλαμβανόμενες. Ο Gollum δεν έχει ενδιαφέροντα κόλπα ή εργαλεία για να ξεγελάσει τους φρουρούς, το επίπεδο της A.I. των οποίων είναι μάλλον επίτηδες πολύ χαμηλό. Κινούνται όλοι μαζί σε ευθεία γραμμή, επομένως θεωρητικά είναι εύκολο να τους προσπεράσεις. Θεωρητικά, γιατί και εδώ το μονοπάτι δεν είναι πάντα ξεκάθαρο και ποτέ δεν ξέρεις αν θα σε δουν.

Lord of the Rings Gollum

Περιβάλλον και τεχνικά προβλήματα

Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό λέγοντας ότι το The Lord of the Rings: Gollum κατά την κυκλοφορία του έχει αρκετά και σημαντικά τεχνικά προβλήματα, από την στιγμή που και το studio που το δημιούργησε έχει αναφερθεί σε αυτά ζητώντας συγγνώμη και υποσχέθηκε ότι θα τα λύσει. Περισσότερες από μία φορές, το παιχνίδι απαιτούσε ένα objective που δεν λειτουργούσε ή δεν εμφανιζόταν ούτε καν με reload του checkpoint, παρά μόνο με την επανεκκίνηση ολόκληρου το level.

Ο κόσμος του Lord of the Rings: Gollum είναι μεν ατμοσφαιρικός αλλά δεν έχει την απαιτούμενη λεπτομέρεια που θα βοηθούσε στην μεγαλύτερη εμβύθινση του παίχτη σε έναν κόσμο σκληρό και απόκοσμο. Όπως γράφτηκε και παραπάνω ο Gollum είναι το μοναδικό σημείο του παιχνιδιού που δόθηκε προσοχή στην λεπτομέρεια, με τα πρόσωπα ή τις φιγούρες των υπόλοιπων χαρακτήρων να υπολείπονται αρκετά.

Αξίζει να το αγοράσω;

Πολλά κομμάτια του The Lord of the Rings: Gollum δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε ή όπως είχαν φανταστεί οι δημιουργοί του, που απ ότι φαίνεται είχαν φανταστεί μια περιπέτεια ενός ενδιαφέροντος δευτερεύοντος χαρακτήρα, προσπαθώντας φωτίσουν άγνωστες στιγμές της πορείας του. Το θέμα είναι ότι η ιστορία του και όσα έχει να προσφέρει υπονομεύονται από τα τεχνικά προβλήματα και από το ανέμπνευστο gameplay του.

Κανείς όμως δεν μπορεί να πει ότι οι developers του είχαν άσχημες προθέσεις ή δεν προσπάθησαν να φερθούν με σεβασμό σε κάτι το όποιο προφανώς αγαπούν. Τα patches που έχουν υποσχεθεί ότι θα φτάσουν μπορούν να βοηθήσουν να προσφέρουν στους παίχτες  μια καλύτερη εμπειρία και να βιώσουν αυτό που ήθελαν οι δημιουργοί του παιχνιδιού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεα

Σύμφωνα με ένα νέο αρχείο που εντοπίστηκε στην Bankier, η CI Games εργάζεται πάνω σε ένα sequel για το Lords of the Fallen, το...

Νεα

Το 2022, η πρώτη ταινία Uncharted έκανε παγκόσμια πρεμιέρα, με τον Tom Holland στον ρόλο του Nathan Drake. Ήταν μια εμπορική επιτυχία, που έφερε...

Νεα

Το Star Wars: The Acolyte οδηγεί το θρυλικό διαστημικό σύμπαν φαντασίας σε νέα κατεύθυνση, προσφέροντας το πρώτο ποπ τραγούδι του franchise για το τέλος...

Νεα

Η Paradox Interactive ακύρωσε το αντίπαλο παιχνίδι των Sims, το Life By You, λίγες εβδομάδες μετά την επ’ αόριστον καθυστέρηση του παιχνιδιού. Ο αναπληρωτής...