Connect with us

Τι ψάχνεις;

Reviews

Starfield Review

Starfield review

Δεν υπάρχει πρόλογος που να μπορεί να περιγράψει το Starfield. Ένα παιχνίδι που ετοιμάζεται για χρόνια από την Bethesda και που σίγουρα στο Xbox το περίμεναν με περισσότερη αγωνία, καθώς η κλίμακα του και το hype που είχε δημιουργηθεί, υπολογίζεται ότι θα το μετατρέψουν στο να είναι ένα “system seller” ( που όντως είναι με βάση τα πρώτα στοιχεία) για τις κονσόλες Xbox Series S / X και την συνδρομητική υπηρεσία Game Pass.

Η συνταγή της Bethesda

Χρησιμοποιώντας το γνώριμο gameplay από παιχνίδια όπως τα The Elder Scrolls και Fallout, το Starfield σας φέρνει στο επικέντρο μιας εξερεύνησης σε έναν γαλαξία με ηλιακά συστήματα και πλανήτες. Σε κάθε ένα από τα ταξίδια σας για εξερεύνηση, κάθε προσγείωσή σας οδηγεί σε μια πλούσια ποικιλία δραστηριοτήτων και αποστολών που αξιοποιούν τη φαντασία του διαστήματος – και που ίσως για πρώτη φορά ένα παιχνίδι την εκμεταλλεύεται σε τόσο μεγάλη έκταση.

Στο Starfield υπάρχει ένα εντυπωσιακό εύρος περιεχομένου και μηχανισμών που πρέπει να κατανοήσει κανείς. Για ορισμένους προφανώς αυτό δεν είναι η ιδανική συνταγή, καθώς απουσιάζει κάθε ίχνος γραμμικότητας: δεν υπάρχει η λογική των quests όπως πχ στα παιχνίδια της Ubisoft. Τα quests προφανώς είναι εκεί και συνεχώς αναζητούν την προσοχή σας, αλλά δεν σας δεσμεύουν σε τίποτα. Η περιέργεια σας και η όρεξη σας για εξερεύνηση, είναι εκείνα που καθορίζουν κάθε session παιχνιδιού σας. Δεν ήταν λίγες οι φορές, που σε ένα session δεν κατάφερα να ολοκληρώσω κάποιο quests προτιμώντας να βρω έναν νέο πλανήτη ή να εξερευνήσω μια νέα πόλη.

Η χαρά της εξερεύνησης είναι μια βασική αρχή του παιχνιδιού, και η επιτυχία του Starfield οφείλεται στο γεγονός ότι καταφέρνει να έχει αυτή την αίσθηση.

Προφανώς όμως δεν είναι όλα ιδανικά.

Το να καταλάβετε πώς λειτουργούν βασικά κομμάτια του gameplay, όπως πως πουλάτε πράγματα από το inventory, να προσαρμόσετε το πλήρωμα σας, ή να φτάσετε σε ένα συγκεκριμένο αστρικό σύστημα δεν εξηγώνται – χωρίς λόγο – επαρκώς από το παιχνίδι, ενώ το γεγονός ότι για να φτάσετε σε προορισμούς χρειάζεται να περνάτε από μενού, διακόπτει συχνά αυτή την αίσθηση του συνεχόμενους ταξιδιού. Ακόμα χειρότερα, ακριβώς επειδή η απογείωση και η προσγείωση είναι cutscenes, μειώνουν αρκετά την εμβάθυνση στον κόσμο του διαστήματος.

Ένα σύμπαν με πολλές ιστορίες και μάχες

Ο χαρακτήρας σας ξεκινά τη ζωή του ως διαστημικός ανθρακωρύχος που συνδέεται ανεξήγητα με ένα ανεξιχνίαστο θαμμένο artifact, που κρύβει ένα τεράστιο κοσμικό μυστικό. Αυτό σας φέρνει σε επαφή με μια ομάδα εξερευνητών που εργάζονται για την αποκρυπτογράφηση του μυστικού. Η εισαγωγή ανοίγει την πόρτα για τις περιπέτειές σας σε ένα τεράστιο δίκτυο ανθρώπινων αποικιών σε διάφορους πλανήτες που ιδρύθηκαν μετά την αναγκαστική αποχώρηση από την Γη.

Στις συνδιαλλαγές με αυτούς τους χαρακτήρες και καθώς ανακαλύπτετε και ξεδιπλώνετε την ιστορία τους θα εκτιμήσετε την δουλειά που έχει γίνει στην αφήγηση της συνολικής ιστορίας του παιχνιδιού. Οι ως επί το πλείστον ανεξάρτητες ιστορίες διαφορετικών ομάδων, εταιρειών και ατόμων αξιοποιούν διαφορετικές τροπές επιστημονικής φαντασίας. Η ποικιλία αυτών των εμπειριών συνδυάζεται με πολλαπλές δραστηριότητες από το να αναπτύξετε προσωπικές σχέσεις, μέχρι να γίνετε μέρος ενός σχεδίου κάποιας από αυτές τις ομάδες, δίνοντας νόημα σε κάθε επιλογή σας.

Κάθε όμως περιπλάνηση και επαφή σας στον κόσμο του Starfield δεν καταλήγει πάντα με φιλικό τρόπο και οι μάχες είναι ένα βασικό κομμάτι της εμπειρίας ακόμα και αν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε το χάρισμα της πειθούς σας για να βγείτε από μια δύσκολη κατάσταση. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα όπλα, από τουφέκια λέιζερ μέχρι καραμπίνες ενώ τα jet boost packs που μπορείτε να φορέσετε στην πλάτη σας σας επιτρέπουν να πηδάτε και να ταξιδεύετε γρήγορα στα περιβάλλοντα.

Εδώ όμως, το αρνητικό είναι ότι οι μηχανισμοί μάχης μοιάζουν κάπως άκαμπτοι και μηχανικοί, με την AI των εχθρών να μην είναι η καλύτερη δυνατή.

Αξίζει να το αγοράσω;

Το Starfield έχει όλα εκείνα που φανταζόταν οι fans της φαντασίας του διαστήματος. Έχει εξερεύνηση, έχει πολλούς πλανήτες και κόσμους για να ανακαλύψετε, έχει μοναδικές ιστορίες να αφηγηθεί και μάχες στο έδαφος και στον αέρα. Εσείς επιλέγετε πώς θα το παίξετε και τι ρόλο θα διαδραματίσετε στα γεγονότα του.

Αν είστε επιζητάτε τα δυνατά του σημεία και είστε έτοιμοι να ανεχτείτε τα πράγματα που κάνει λιγότερο καλά και κυρίως, την αργή αρχή του, τότε το Starfield θα σας αποζημιώσει πλήρως όχι μόνο τώρα αλλά και όσες φορές επιστρέψετε μετά το πρώτο play through σας. Οι fans των παιχνιδιών της Bethesda, σίγουρα θα το λατρέψουν.

Recommended

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεα

Η Nintendo φέρεται να επιβεβαίωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην Gamescom 2024. Σε δήλωση που εξέδωσε στο γερμανικό μέσο Games Wirtschaft, εκπρόσωπος της εταιρείας...

Νεα

Η Microsoft λέει ότι αρχίζει να δοκιμάζει διαφημίσεις μέσα στο μενού Έναρξη στα Windows 11. Η εταιρεία του λογισμικού θα χρησιμοποιήσει την ενότητα Recommended...

Νεα

Ένας modder μετέτρεψε την κονσόλα PS1 σε φορητή συσκευή που λειτουργεί. Ο modder YveltalGriffin από τη Φλόριντα μοιράστηκε τη δημιουργία του στο BitBuilt, ένα...

Νεα

Το TikTok άρχισε να διαθέτει τον αντίπαλο του Instagram, το TikTok Notes, σε επιλεγμένους χρήστες Android και iOS “για λήψη και περιορισμένες δοκιμές στην...