Ο Σεπτέμβρης έχει μπει και σιγά-σιγά τα αθλητικά παιχνίδια θα κάνουν την εμφάνιση τους. Το πρώτο demo που κυκλοφόρησε ήταν αυτό του Pro Evolution Soccer 2018 και μετά από αρκετά ματς, ήρθε η ώρα να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα.
Φυσική αίσθηση με την μπάλα στα πόδια και ποδοσφαιρικός ρυθμός
Αυτό που κάνει την διαφορά από το πρώτο ματς που θα παίξετε είναι η αίσθηση που υπάρχει όταν κάποιος παίχτης σας έχει την μπάλα στα πόδια του. Οι κινήσεις των παιχτών είναι φυσικές, προσομοιώνοντας αρκετά καλά αυτά που βλέπουμε σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, δείγμα ότι το Real Touch+ κάνει καλή δουλειά.
Ο ρυθμός του αγώνα, ένα μεγάλο ζητούμενο σε κάθε παιχνίδι PES είναι χαμηλός, όχι αργός, αλλά όχι και αυτή δαιμονισμένη ταχύτητα που πρόσδιδε έναν arcade χαρακτήρα σε παλαιότερα παιχνίδια της σειράς. Η καλή κυκλοφορία της μπάλας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία ή (σε αντίθετη περίπτωση) την αποτυχία.
Στο παραπάνω συμβάλλει αρκετά και το μέγεθος του γηπέδου. Η μπάλα δεν διανύει μεγάλες αποστάσεις (οποιαδήποτε δύναμη και αν βάλετε) εύκολα, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο την αίσθηση μεγέθους του γηπέδου, δίνοντας έναν ακόμη τόνο ρεαλισμού στο PES 2018.
Η CPU, το ανύπαρκτο Collision System και η άμυνα
Ένα θέμα πάντα σε τέτοιου είδους παιχνίδια είναι το επίπεδο δυσκολίας της CPU και η πρόκληση που εκείνη προσφέρει. Σύμφωνα με διαρροές στο παιχνίδι φέτος είναι πολύ πιθανό να προστεθεί ένα ακόμη επίπεδο δυσκολίας, όμως στο demo δεν ήταν διαθέσιμο, με αποτέλεσμα το πιο υψηλό να είναι το Superstar. Σε αυτό λοιπόν η CPU συμπεριφερόταν σχεδόν ανθρώπινα, έχοντας μεγάλη ποικιλία στο παιχνίδι της, κάνοντας ακόμα και λάθη!
Την ίδια στιγμή όμως, ένα από τα αρνητικά είναι το Collision System. Οι επαφές μεταξύ των παιχτών δεν έχουν καμιά απολύτως βαρύτητα ενώ ακόμα και καλά κλεισμένοι παίχτες μπορούν να περάσουν δίπλα από τους αμυντικούς χωρίς να γίνει καν επαφή, ακόμα και αν κάνετε μια προσπάθεια. Οι άμυνες με το τετράγωνο (στο PS4) και τα τάκλιν, καθίστανται εξαιρετικά αναποτελεσματικές, εξαιτίας αυτού του θέματος.
Μιλώντας για την άμυνα και εκείνη δεν είναι στα καλύτερα της. Η αργή εναλλαγή του παίχτη τον οποίο ελέγχετε (πολλές φορές το παιχνίδι σας δίνει και λάθος παίχτη), η κακή τοποθέτηση των αμυντικών που δείχνουν να αδιαφορούν αν το παιχνίδι δεν παίζεται στον χώρο ευθύνη τους, ενώ θα έπρεπε να παράσχουν σχετική κάλυψη, είναι μερικά από τα αρνητικά στοιχεία. Και ενώ κάποια μπορείτε να τα διορθώσετε τοποθετώντας σωστά εσείς τους παίχτες σας (και προφανώς αποτελεί και στοιχείο ρεαλισμού το να προσέχετε που είναι οι αμυντικοί σας) , είναι απογοητευτική η αντίδραση των αμυντικών που ελέγχει η CPU σε περίπτωση κάθετης μπαλιάς ανάμεσα στα στόπερ. Εκεί είναι σαν να μην συνεννοούνται, σαν να μπερδεύονται, δίνοντας τόσο χώρο όσο πρέπει για να βγει ο αντίπαλος επιθετικός τετ α τετ.
Τα γραφικά και η ατμόσφαιρα
Το να παρακολουθείς ένα μας στο PES 2018 είναι πολύ κοντά στο να θεωρείς ότι βλέπεις ένα πραγματικό ματς ποδοσφαίρου. Οι παίχτες είναι πολύ κοντά στις πραγματικές μορφές τους τόσο στο σώμα όσο και στα πρόσωπα, εκεί που μέχρι και οι πιο ασήμαντες λεπτομέρειες έχουν αποτυπωθεί.
Στο demo ήταν διαθέσιμα δύο γήπεδα, το Camp Nou της Barcelona και το Signal Iduna Park της Dortmund. Όπως αναφέρει η Konami και όπως είναι εμφανές, είναι οι πιστές μεταφορές των πραγματικών γηπέδων. Ειδικά το γήπεδο της Dortmund σε νυχτερινό ματς είναι πραγματικά απολαυστικό.
Και παρότι τα γραφικά είναι εντυπωσιακά, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλαθλοι. Λίγο αδιάφοροι, λίγο χωρίς παλμό, σίγουρα δεν βγάζουν το πάθος που θα έπρεπε.
Συμπέρασμα
Η ίδια η Konami εξηγεί ότι το demo είναι μια πρώιμη έκδοση του παιχνιδιού, σίγουρα αρκετά πίσω, σε σχέση με αυτό που θα δούμε στο τελικό παιχνίδι. Από αυτό που είδαμε πάντως, τα επίπεδα βελτίωσης είναι αρκετά μεγάλα.
Πάντως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός, ότι παρά τα θεματάκια που έχει, το PES 2018 έχει την δυνατότόητα να άνοιξει ένα νέο, πιο ποδοσφαιρικό κεφάλαιο για την σειρά.