Μετάβαση στο περιεχόμενο

Gaming

Ταινίες & Σειρές

Τεχνολογία

Στήλες

Διαφήμιση
Ταινίες

Όσκαρ 2026: Όλοι οι νικητές από τα 98α Βραβεία της Ακαδημίας

Όσκαρ 2026: Όλοι οι νικητές από τα 98α Βραβεία της Ακαδημίας

Η τελετή των 98ων Βραβείων Όσκαρ πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου 2026 στο Dolby Theatre στο Χόλιγουντ, τιμώντας τις κορυφαίες κινηματογραφικές παραγωγές του 2025.

Η φετινή διοργάνωση συγκέντρωσε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου, με δεκάδες δημιουργούς και ηθοποιούς να διεκδικούν το σημαντικότερο βραβείο της βιομηχανίας.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της χρονιάς στις υποψηφιότητες ήταν το Sinners, που έγραψε ιστορία συγκεντρώνοντας 16 υποψηφιότητες, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Α΄ Ανδρικό Ρόλο.

Διαφήμιση

Ανάμεσα στις ταινίες που διεκδίκησαν το μεγάλο βραβείο ξεχώρισαν επίσης τα One Battle After Another του Paul Thomas Anderson, το Frankenstein του Guillermo del Toro και το Hamnet της Chloé Zhao.

Παράλληλα, η απουσία ορισμένων μεγάλων παραγωγών από τις υποψηφιότητες, όπως το Wicked: For Good, προκάλεσε συζητήσεις, ενώ υποψηφιότητες-έκπληξη όπως της Kate Hudson για το Song Sung Blue έδωσαν επιπλέον ενδιαφέρον στην τελική ψηφοφορία.

Οι μεγάλες νίκες της βραδιάς

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας κατέκτησε τελικά το One Battle After Another, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική παρουσία του στη φετινή σεζόν των βραβείων. Ο δημιουργός του, Paul Thomas Anderson, τιμήθηκε επίσης με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και το Διασκευασμένο Σενάριο, καθιστώντας την παραγωγή μία από τις πιο πολυβραβευμένες της τελετής.

Στις ερμηνευτικές κατηγορίες, η Jessie Buckley απέσπασε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Hamnet, ενώ ο Michael B. Jordan κέρδισε το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το Sinners.

Στους δεύτερους ρόλους διακρίθηκαν οι Sean Penn για το One Battle After Another και Amy Madigan για το Weapons.

Η πλήρης λίστα των νικητών

Καλύτερη Ταινία: One Battle After Another

Α΄ Γυναικείος Ρόλος: Jessie Buckley – Hamnet

Α΄ Ανδρικός Ρόλος: Michael B. Jordan – Sinners

Σκηνοθεσία: Paul Thomas Anderson – One Battle After Another

Πρωτότυπο Τραγούδι: “Golden” – KPop Demon Hunters

Διεθνής Ταινία: Sentimental Value

Φωτογραφία: Autumn Durald Arkapaw – Sinners

Μοντάζ: Andy Jurgensen – One Battle After Another

Ήχος: Gareth John, Al Nelson, Gwendolyn Yates Whittle, Gary A. Rizzo, Juan Peralta – F1

Πρωτότυπη Μουσική: Ludwig Göransson – Sinners

Ντοκιμαντέρ: Mr. Nobody Against Putin

Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ: All the Empty Rooms

Οπτικά Εφέ: Avatar: Fire and Ash

Σκηνογραφία: Tamara Deverell & Shane Vieau – Frankenstein

Πρωτότυπο Σενάριο: Ryan Coogler – Sinners

Διασκευασμένο Σενάριο: Paul Thomas Anderson – One Battle After Another

Β΄ Ανδρικός Ρόλος: Sean Penn – One Battle After Another

Ταινία Μικρού Μήκους (Live Action): The Singers και Two People Exchanging Saliva (ισοπαλία)

Casting: Cassandra Kulukundis – One Battle After Another

Μακιγιάζ και Κομμώσεις: Mike Hill, Jordan Samuel, Cliona Furey – Frankenstein

Κοστούμια: Kate Hawley – Frankenstein

Μικρού Μήκους Animation: The Girl Who Cried Pearls

Ταινία Animation: KPop Demon Hunters

Β΄ Γυναικείος Ρόλος: Amy Madigan – Weapons

Η φετινή απονομή επιβεβαίωσε την ισχυρή παρουσία δημιουργών με ξεχωριστή κινηματογραφική ταυτότητα, ενώ αρκετές από τις νίκες αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία των ταινιών και των συντελεστών τους στη βιομηχανία του κινηματογράφου τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά άρθρα