Την ώρα που ο J. Robert Oppenheimer έμαθε ότι η Χιροσίμα είχε χτυπηθεί (μαζί με όλους τους άλλους στον κόσμο) άρχισε να νιώθει βαθιά λύπη για τον ρόλο του στη δημιουργία αυτής της βόμβας. Κάποια στιγμή όταν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τρούμαν, ο Οπενχάιμερ έκλαψε και εξέφρασε τη λύπη του. Ο Τρούμαν τον αποκάλεσε μωρό και είπε ότι δεν ήθελε να τον ξαναδεί ποτέ. Και ο Κρίστοφερ Νόλαν ελπίζει ότι όταν η Silicon Valley παρακολουθήσει την ταινία του Οπενχάιμερ και δει την ερμηνεία του για όλα εκείνα τα γεγονότα, θα δει κάτι από τον εαυτό της εκεί.
Μετά από προβολή του Οπενχάιμερ στο ξενοδοχείο Whitby χθες, ο Christopher Nolan συμμετείχε σε μια ομάδα επιστημόνων μαζί με τον Kai Bird, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου στο οποίο βασίζεται το Oppenheimer, για να μιλήσει για την ταινία. Το κοινό γέμισε κυρίως με επιστήμονες, οι οποίοι γελούσαν με αστεία για τους εγωισμούς των φυσικών στην ταινία.
Ακούστηκαν (όπως μεταφέρει το The Verge) πολύ σύντομες συζητήσεις σχετικά με την επιτυχία της πυρηνικής αποτροπής και ο Δρ. Thom Mason, ο σημερινός διευθυντής του Los Alamos, μίλησε για το πόσοι σημερινοί υπάλληλοι του εργαστηρίου είχαν καμέο στην ταινία επειδή μεγάλο μέρος της γυρίστηκε εκεί κοντά. Αλλά προς το τέλος της συνομιλίας ο συντονιστής, Chuck Todd, ρώτησε τον Nolan τι ήλπιζε να μάθει η Silicon Valley από την ταινία. «Νομίζω ότι αυτό που θα ήθελα να αφαιρέσουν είναι η έννοια της λογοδοσίας», είπε στον Todd.
«Εφαρμόζεται στην AI; Αυτή είναι μια τρομακτική πιθανότητα. Φοβερή.»
Στη συνέχεια, διευκρίνισε, «Όταν καινοτομείς μέσω της τεχνολογίας, πρέπει να βεβαιωθείς ότι υπάρχει υπευθυνότητα». Αναφερόταν σε μια μεγάλη ποικιλία τεχνολογικών καινοτομιών που έχει αγκαλιάσει η Silicon Valley, ενώ οι ίδιες εταιρείες αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη ζημιά που έχουν επανειλημμένα προκαλέσει. «Η άνοδος των εταιρειών τα τελευταία 15 χρόνια που μιλούν για λέξεις όπως “αλγόριθμος”, χωρίς να γνωρίζουν τι σημαίνουν με οποιαδήποτε ουσιαστική, μαθηματική έννοια. Απλώς δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για το τι κάνει αυτός ο αλγόριθμος».
Και συνέχισε, «Και εφαρμόζεται για την τεχνητή νοημοσύνη; Αυτή είναι μια τρομακτική πιθανότητα. Φοβερή. Όχι μόνο επειδή καθώς τα συστήματα AI εισχωρούν στην αμυντική υποδομή, τελικά θα χρεωθούν με πυρηνικά όπλα και αν επιτρέψουμε στους ανθρώπους να πουν ότι αυτή είναι μια ξεχωριστή οντότητα από εκείνη του ατόμου του οποίου ο χειρισμός, ο προγραμματισμός, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τότε είμαστε καταδικασμένοι. Πρέπει να είναι θέμα λογοδοσίας. Πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους υπεύθυνους για το τι κάνουν με τα εργαλεία που διαθέτουν».
Αν και ο Νόλαν δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, δεν είναι δύσκολο να γνωρίζουμε για τι πράγμα μιλάει. Εταιρείες όπως η Google, η Meta και ακόμη και το Netflix εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αλγόριθμους για την απόκτηση και διατήρηση κοινού και συχνά υπάρχουν απρόβλεπτα και συχνά προβληματική αποτελέσματα σε αυτήν την εξάρτηση.
«Τουλάχιστον χρησιμεύει ως προειδοποιητική ιστορία».
«Όταν μιλάω με τους κορυφαίους ερευνητές στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, κυριολεκτικά το αναφέρουν αυτή τη στιγμή ως τη στιγμή Oppenheimer τους», είπε ο Nolan. «Αναζητούν την ιστορία του για να πουν ποιες είναι οι ευθύνες για τους επιστήμονες που αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες που μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες».
«Πιστεύετε ότι η Silicon Valley το σκέφτεται αυτή τη στιγμή;» τον ρώτησε ο Τοντ.
«Λένε ότι το κάνουν», απάντησε ο Νόλαν. «Και αυτό είναι», χαμογέλασε, «αυτό είναι χρήσιμο. Αυτό τουλάχιστον είναι στη συζήτηση. Και ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία σκέψης θα συνεχιστεί. Δεν λέω ότι η ιστορία του Oppenheimer προσφέρει εύκολες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Αλλά τουλάχιστον είναι μια προειδοποιητική ιστορία».