Γερμανοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας μια μικρή ομάδα ανθρώπων, ήθελαν να δουν εάν τα video games κάνουν λιγότερο ευαίσθητους τους παίχτες.
Έδειξαν, λοιπόν, σε 15 μανιώδες gamers βίαιων παιχνιδιών συναισθηματικά φορτισμένες εικόνες. Το αποτέλεσμα ήταν πως η απευαισθητοποίηση από βίαια μέσα ήταν προσωρινή.
Οι επικεφαλείς αυτής της μελέτης ήταν οι Gregor R. Szycik, Bahrain Mohammad I, Thomas F. Münte και Bret T. te Wildt. Έβαλαν τους 15 αυτούς παίκτες να παίζουν βίαια παιχνίδια τουλάχιστον τέσσερις ώρες τη μέρα κάθε μέρα για τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η ιδέα τους ήταν να δοκιμάσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των βίαιων παιχνιδιών.
Έδειξαν στους 15 παίκτες “συναισθηματικά προκλητικές” εικόνες, ενώ οι εγκέφαλοι τους σαρωνόντουσταν από ένα fMRI. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής δεν βρήκαν καμία διαφορά στους εγκεφάλους τους μεταξύ αυτών και της ομάδας ελέγχου.
Οι μελετητές αναφέρουν πως “Το τυπικό μοτίβο των ενεργοποιήσεων της ενσυναίσθησης και της θεωρίας του δικτύου του νου παρατηρήθηκε, και οι δύο ομάδες δεν έδειξαν διαφορές στις αντιδράσεις του εγκεφάλου. Έχουμε την ερμηνεία των αποτελεσμάτων μας ως αποδεικτικά στοιχεία εναντίον της υπόθεσης απευαισθητοποίησης και δείχνουν ότι η επίδραση των βίαιων μέσων στη συναισθηματική επεξεργασία μπορεί να είναι μάλλον οξεία και βραχύβια. ”