Είναι μια από τις πιο ιστορικές σειρές. Η ιστορία του Metal Gear χάνεται κάπου στα 80s και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους παίχτες. Το Metal Gear Solid V: The Phantom Pain φαίνεται ότι είναι το τελευταίο παιχνίδι της σειράς (τουλάχιστον υπό τον Kojima και την Konami) και αυτό το κάνει ακόμα πιο σημαντικό.
Σταθερή αξία η ιστορία
Η ιστορία του The Phantom Pain παραμένει πυλώνας του παιχνιδιού, αλλά δεν είναι απαραίτητα και το πιο σημαντικό του κομμάτι. Παίζοντας ως Big Boss δημιουργείτε τον δικό σας στρατό ώστε να αντιμετωπίσετε τον Skull Face, τον κακοποιό που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο Ground Zeroes.
Η διαδικασία της υλοποίησης της εικόνας του Big Boss είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και οι πληροφορίες που συναντάμε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού φέρνουν αναπάντεχες ανατροπές. Παρ όλα αυτά, η εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται με τις κλασσικές κασέτες, με αποτέλεσμα να χάνονται οι σημαντικές πληροφορίες, ειδικά αν κάποιος έχει επικεντρωθεί πλήρως στο gameplay αδιαφορώντας για το περιεχόμενο των κασετών.
Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς συμβάλλει στο να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος άλλα στοιχεία, ενώ παράλληλα περιορίζονται και τα cutscenes, ώστε να μην υπάρχουν διακοπές της δράσης.
Σε γενικότερο πλαίσιο όμως, χωρίς την χρήση των κασετών, δημιουργείται ένα “κενό” και απορίες σχετικά με το τι συμβαίνει και ποια είναι η αιτία των γεγονότων.
Η ελευθερία και ο ανοιχτός κόσμος
Αν πάντως δεν ενδιαφέρεστε και τόσο για την αφήγηση της ιστορίας, το Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, προσφέρει μια ελευθερία χωρίς προηγούμενο και έναν καταιγιστικό ρυθμό δράσης.
Ο αριθμός των αποστολών είναι τεράστιος, και η οργάνωση των σχεδίων για την ολοκλήρωση τους είναι ξεκάθαρα στο δικό σας χέρι.
Στην αίσθηση αυτής της ελευθερίας συμβάλλει και η μετάβαση του παιχνιδιού σε έναν ανοιχτό κόσμο. Η μετάβαση είναι ομαλή αν και στην αρχή θα σας παιδέψει αρκετά. Το fast travel system θέλει προσπάθεια εκ μέρους σας για να ανακαλυφθεί καθώς τα σημεία του δεν είναι σημαδεμένα στον χάρτη μέχρι να τα βρείτε.Διαφορετικά θα χρειαστεί να δείτε ξανά και ξανά τον Big Boss να επιβιβάζεται στο ελικόπτερο και να κάνει μεγάλα ταξίδια στους προορισμούς του.
Εκτός από τον ανοιχτό κόσμο του παιχνιδιού, το The Phantom Pain συντηρεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό τους στιβαρούς μηχανισμούς gameplay του Ground Zeroes. Αυτή τη φορά πάντως μπορείτε να επιλέξετε τον εξοπλισμό σας πριν από κάθε αποστολή, σε ένα οπλοστάσιο που περιλαμβάνει από όπλα και rocket launchers έως cybernetic hands.
Το νέο buddy system και η Mother Base
Η μεγαλύτερη προσθήκη του The Phantom Pain είναι το buddy system. Αυτό σας επιτρέπει να πάρετε έναν σύμμαχο σας στο πεδίο της μάχης. Ο ρόλος του συμμάχου είναι ξεκάθαρα βοηθητικός και περισσότερο συμβάλλει στην εφαρμογή του σχεδίου που έχετε καταστρώσει.
Εξάλλου ο μη γραμμικός σχεδιασμός των αποστολών, σας ωθεί να δοκιμάσετε όλα τα εργαλεία που έχετε στην διάθεση σας, ώστε να καταλήξετε στην καλύτερη δυνατή επιλογή.
Το στρατηγείο σας είναι η Mother Base, ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του παιχνιδιού. Λειτουργεί και σαν skill tree, σαν οπλοστάσιο αλλά και σαν σύμβολο της δύναμης σας.
Οι στρατιώτες που συντάσσονται στο πλευρό σας, σας βοηθούν να αποκτήσετε καλύτερο εξοπλισμό και με αυτόν περισσότερες resources. Οι resources χρησιμοποιούνται για την επέκταση της Mother Base, για να στρατολογήσετε ακόμα περισσότερους στρατιώτες και να λάβετε χρήματα για να επενδύσετε σε αυτήν. Το βάθος των τροποποιήσεων και των βελτιώσεων είναι τόσο μεγάλο, που καταντά πραγματικά και κυριολεκτικά εθιστικό.
Επιπλέον την Mother Base μπορείτε να την επεκτείνετε ιδρύοντας Forward Operating Bases. Αυτές είναι παρόμοιες με την κύρια βάση σας, και λειτουργούν ως προεκτάσεις των κανονικών λειτουργιών της. Οι FOBs είναι ένα χαρακτηριστικό μόνο στο online του παιχνιδιού, και αν δημιουργήσετε μια, είναι ανοιχτή στις επιθέσεις από άλλους παίχτες, που έχουν την δυνατότητα να κλέψουν τις προμήθειες και τα μέλη που έχετε εγκαταστήσει σε αυτήν. Τουλάχιστον μπορείτε να αφήσετε μια A.I. ομάδα ασφαλείας να την προστατεύει, ή να αναλάβετε εσείς το συγκεκριμένο έργο.
Γραφικά – Ήχος
Όπως είναι αναμενόμενο, στους συγκεκριμένους τομείς, δεν υπάρχει κάτι που να μας απογοητεύει. Τα γραφικά είναι εκπληκτικά και τρέχουν ομαλά, με τα περιβάλλοντα και τα σχέδια των χαρακτήρων να είναι λεπτομερή και αντάξια της νέας γενιάς κονσολών.
Τα ίδια ισχύουν και για το κομμάτι του ήχου, με τον Kiefer Sutherland να κάνει πολύ καλή δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να τον ακούσουμε λίγο περισσότερο, καθώς το σενάριο τον περιορίζει.
Ανταποκρίνεται το Metal Gear Solid V: The Phantom Pain στις προσδοκίες;
Πολλά παιχνίδια έχουν λυγίσει υπό το βάρος των προσδοκιών, αλλά η τελευταία δημιουργία του Kojima δεν είναι ένα από αυτά. Κρατώντας τα καλά στοιχεία του Ground Zeroes αλλά προσθέτοντας παράλληλα και αρκετές φρέσκες πινελιές και μηχανισμούς προσφέρουν μια απαράμιλλη εμπειρία Metal Gear.
Το αντίο του μεγάλου δημιουργού στην Konami (και την σειρά;) είναι αντάξιο της φήμης του.