Connect with us

Τι ψάχνεις;

Features

Marathon: Ποιο είναι το παιχνίδι που αναβιώνει η Bungie

marathon bungie

Κατά τη διάρκεια της Playstation Showcase, ανακοινώθηκε ότι η Bungie ετοιμάζει ένα νέο παιχνίδι Marathon. Θα πρόκειται για «ένα sci-fi PvP extraction shooter, στο οποίο παίκτες εμπλέκονται ο ένας με τον άλλο ως κυβερνητικοί μισθοφόροι γνωστοί ως Runners, εξερευνώντας μια χαμένη αποικία στον πλανήτη Tau Ceti IV σε αναζήτηση πλούτου, φήμης και δόξας»,  όπως έγραψε στο PlayStation Blog ο επικεφαλής έκδοσης της Bungie, Brian Ekberg.

Η τριλογία Marathon

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νέο IP. Το Marathon ήταν ένα shooter πρώτου προσώπου που αναπτύχθηκε και δημοσιεύτηκε από την Bungie τον Δεκέμβριο του 1994 για το Apple Macintosh. Το παιχνίδι διαδραματίζεται αρκετούς αιώνες στο μέλλον στο διάστημα και ορίζει τον παίκτη ως αξιωματικό ασφαλείας που προσπαθεί να σταματήσει μια εισβολή εξωγήινων σε ένα πλοίο αποικίας που ονομάζεται Marathon.

Η αφήγηση παρουσιαζόταν στον παίκτη χρησιμοποιώντας μηνύματα σε τερματικά υπολογιστή διάσπαρτα σε όλα τα levels του παιχνιδιού. Αυτά τα μηνύματα περιλαμβάνουν αρχεία καταγραφής του πληρώματος, ιστορικά έγγραφα και άλλα αρχεία, αλλά κυρίως περιλαμβάνουν συνομιλίες που έχει ο χαρακτήρας του παίκτη με τις τρεις  μορφές τεχνητές νοημοσύνης (AI) που τρέχουν τον UESC Marathon: τους Leela, Durandal και Tycho.

Το Marathon είναι το πρώτο παιχνίδι από μια σειρά τριών παιχνιδιών γνωστά συλλογικά ως Marathon Trilogy, η οποία περιλαμβάνει επίσης τις δύο συνέχειές του, το Marathon 2: Durandal και το Marathon Infinity, που κυκλοφόρησαν το 1995 και το 1996 αντίστοιχα. Το 1996, η Bungie κυκλοφόρησε το Super Marathon, ένα port του Marathon και του Marathon 2 στη κονσόλα Apple Bandai Pippin.

Η Bungie κυκλοφόρησε τον πηγαίο κώδικα του Marathon 2 το 1999, ο οποίος επέτρεψε την ανάπτυξη μιας βελτιωμένης έκδοσης ανοιχτού κώδικα της μηχανής  του Marathon 2 που ονομάζεται Aleph One. Τα στοιχεία του παιχνιδιού κυκλοφόρησαν από την Bungie ως δωρεάν λογισμικό το 2005.

Η επιτυχία

Το Marathon είχε εμπορική επιτυχία. Εκείνη την εποχή, ο Alex Seropian της Bungie είπε ότι «η ζήτηση των πελατών για το Marathon είναι δεκαπλάσια από ό,τι ήταν για το Pathways», οδηγώντας σε ελλείψεις αντιτύπων.

Το παιχνίδι έφτασε σε πωλήσεις πάνω από 100.000 μονάδες πριν από την κυκλοφορία του Marathon 2. Τελικά ξεπέρασε τις 150.000 πωλήσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 1995.Όπως με όλους τους τίτλους της Bungie πριν από το Halo: Combat Evolved, οι πωλήσεις της διάρκειας ζωής ήταν ακόμα κάτω από τις 200.000 μονάδες μέχρι το 2002.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 4 τότε μέσα που έγραψαν κριτική για το παιχνίδι τα τρία του έδωσαν βαθμολογία 4/5 και το ένα 5/5. Μάλιστα θεωρούνταν η απάντηση των Mac στο Doom.

Το 2012 το Time περιέλαβε το Marathon στα 100 καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών. Μάλιστα το 2011 η Bungie κυκλοφόρησε ένα port του παιχνιδιού για iOS συσκευές.

Το reboot

Το reboot του Marathon είναι το πρώτο εντελώς νέο έργο της Bungie εδώ και πάνω από μια δεκαετία και βρίσκεται σε ανάπτυξη για PS5, Xbox Series X/S και PC με πλήρες cross-play και cross-save. Από αυτά που μάθαμε δεν θα έχει single player campaign, καθώς θα έστιάζει στο multiplayer PVP.

«Έχουμε τεράστιο σεβασμό για τα πρωτότυπα παιχνίδια Marathon και, από την αρχή, θέλαμε να το τιμήσουμε αυτό, ειδικά τη μυθολογία, την ιστορία και τα θέματα του κόσμου», δήλωσε ο διευθυντής του παιχνιδιού Christopher Barrett.

«Ταυτόχρονα, το όραμά μας για αυτό το παιχνίδι είναι κάτι νέο. Δεν είναι μια άμεση συνέχεια των πρωτότυπων, αλλά κάτι που σίγουρα ανήκει στο ίδιο σύμπαν και μοιάζει με παιχνίδι Bungie.»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεα

Σύμφωνα με ένα νέο αρχείο που εντοπίστηκε στην Bankier, η CI Games εργάζεται πάνω σε ένα sequel για το Lords of the Fallen, το...

Νεα

Η Paradox Interactive ακύρωσε το αντίπαλο παιχνίδι των Sims, το Life By You, λίγες εβδομάδες μετά την επ’ αόριστον καθυστέρηση του παιχνιδιού. Ο αναπληρωτής...

Νεα

Το 2022, η πρώτη ταινία Uncharted έκανε παγκόσμια πρεμιέρα, με τον Tom Holland στον ρόλο του Nathan Drake. Ήταν μια εμπορική επιτυχία, που έφερε...

Νεα

Το Star Wars: The Acolyte οδηγεί το θρυλικό διαστημικό σύμπαν φαντασίας σε νέα κατεύθυνση, προσφέροντας το πρώτο ποπ τραγούδι του franchise για το τέλος...