Connect with us

Τι ψάχνεις;

Νεα

Η επένδυση OpenAI της Microsoft προκλήθηκε από τους φόβους της Google, αποκαλύπτουν τα emails

Η Microsoft επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο OpenAI το 2019 επειδή «ανησυχούσε πολύ» ότι η Google ήταν χρόνια μπροστά στην κλιμάκωση των προσπαθειών της για τεχνητή νοημοσύνη. Ένα εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με τίτλο «Σκέψεις για το OpenAI», μεταξύ του CTO της Microsoft Kevin Scott, του CEO Satya Nadella και του συνιδρυτή Bill Gates αποκαλύπτει μερικές από τις συζητήσεις υψηλού επιπέδου γύρω από μια επενδυτική ευκαιρία κατά τους μήνες πριν η Microsoft αποκαλύψει τη συνεργασία.

Το email δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης υπόθεσης αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά της Google, αναφέρει το Business Insider.

«Είμαστε πολλά χρόνια πίσω από τον ανταγωνισμό όσον αφορά την κλίμακα της μηχανικής μάθησης», γράφει ο Scott στο email του στις 12 Ιουνίου 2019 προς τους Nadella και Gates. Περιγράφει λεπτομερώς πώς χρειάστηκαν έξι μήνες για να αντιγράψουν οι μηχανικοί της Microsoft το γλωσσικό μοντέλο BERT της Google και να το εκπαιδεύσουν «επειδή η υποδομή μας δεν ήταν στο ύψος των περιστάσεων».

Ο Scott λέει ότι αρχικά είχε απορρίψει τις προσπάθειες τεχνητής νοημοσύνης του OpenAI και της Google DeepMind, όταν οι εταιρείες ανταγωνίζονταν για το ποιος «θα μπορούσε να πετύχει το πιο εντυπωσιακό κόλπο στο παιχνίδι» – μια ξεκάθαρη αναφορά στις επιδείξεις AlphaGo Zero της Google DeepMind. Ο Scott γρήγορα εντυπωσιάστηκε περισσότερο όταν τα πράγματα κινήθηκαν προς τα μοντέλα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας. «Καθώς έψαχνα να καταλάβω πού υπήρχαν όλα τα κενά δυνατοτήτων μεταξύ της Google και εμάς για την εκπαίδευση μοντέλων, ανησύχησα πάρα πολύ», έγραψε ο Scott.

Ορισμένα από τα πρώιμα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της Google τη βοήθησαν να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της Bing, δήλωσε ο Scott, και μάλιστα επαίνεσε τις λειτουργίες αυτόματης συμπλήρωσης της Google στο Gmail που «γίνονταν τρομακτικά καλές» το 2019.

Διαβάστε επίσης:  Η Sony ονομάζει δύο νέους επικεφαλής του PlayStation μετά τη συνταξιοδότηση του Jim Ryan

Ο Nadella απάντησε στις σκέψεις του Scott σχετικά με το OpenAI προωθώντας τες στη CFO της Microsoft Amy Hood, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο «λόγος για τον οποίο θέλω να το κάνω αυτό». Η Hood είναι βασικό μέλος της ανώτερης ηγετικής ομάδας της Microsoft και είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη των οικονομικών στόχων της εταιρείας και την τακτική παρακολούθηση των δαπανών της Microsoft.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι σε μεγάλο βαθμό επεξεργασμένο και φαίνεται να είναι απάντηση είτε στον Nadella είτε στον Gates. Ενώ ο Gates αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft το 2020, φέρεται να εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο μέρος της συνεχιζόμενης σχέσης της Microsoft με το OpenAI. Δεν είναι σαφές από αυτό το εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ποιος ξεκίνησε τη συζήτηση για το OpenAI το 2019, αλλά το Business Insider ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο Gates συναντιόταν τακτικά με το OpenAI από το 2016 και βοήθησε στη διαμεσολάβηση για τη συμφωνία.

Η Microsoft έχει πλέον επενδύσει περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, προσθέτοντας τα μοντέλα της στις εφαρμογές του Office, στη μηχανή αναζήτησης Bing, στον Edge και ακόμη και μέσα στο λειτουργικό της σύστημα Windows. Αυτό έχει βοηθήσει τη Microsoft να θεωρείται περισσότερο ηγέτης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αντί να μένει πίσω, όπως φοβόταν κάποτε πριν από πέντε χρόνια. Ο Nadella έκανε επίσης πρόσφατα την AI και την ασφάλεια τους δύο κορυφαίους τομείς εστίασης για τη Microsoft το 2024 και μετά, σηματοδοτώντας ότι η ανάπτυξη των χαρακτηριστικών AI στα προϊόντα της Microsoft δεν πρόκειται να επιβραδυνθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεα

Η Ubisoft ανακοίνωσε τον επίσημο τίτλο του επόμενου παιχνιδιού Assassin’s Creed. Ο τίτλος που προηγουμένως αναφερόταν ως Assassin’s Creed Codename Red ονομάζεται τώρα Assassin’s...

Νεα

Στην έκθεση κερδών της Take-Two για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, η εταιρεία δήλωσε πότε οι παίκτες μπορούν να περιμένουν την επόμενη προσθήκη στη...

Νεα

Καθώς η παραγωγή της 2ης σεζόν της σειράς The Last of Us του HBO βρίσκεται σε ανάπτυξη, δημοσιεύθηκαν πρώτες φωτογραφίες από τα σκηνικά που...

Νεα

Το teaser trailer του The Lord of the Rings: The Rings of Power αποκαλύφθηκε από την Amazon κατά τη διάρκεια της πρώτης παρουσίασης στη Νέα...