Τα παιχνίδια Manhunt και Manhunt 2 φημίζονται για την βιαιότητα τους. Και πως αλλιώς να γίνει δηλαδή, όταν ο παίχτης αναλαμβάνει τον ρόλο ενός στυγνού εγκληματία, που ανάλογα τον τρόπο δολοφονίας των θυμάτων του καταφέρνει να κερδίζει τις ανάλογες ανταμοιβές.
Το Manhunt λίγο μετά την κυκλοφορία του, απαγορεύτηκε στην Μεγάλη Βρετανία. Αιτία; Η στυγερή δολοφονία ενός 14χρονου από έναν 17χρονο.
Ο Warren Leblanc, ένας 17 χρονος από το Λέστερ παρασύρει τον 14χρονο Stefan Pakeerah σε ένα πάρκο της γειτονιάς του. Εκεί, με ένα σφυρί τον χτυπά και ξεκινά να τον μαχαιρώνει επανειλημμένα. Λίγες μέρες αργότερα, ο Leblanc παραδέχεται το έγκλημα του ενώπιον του δικαστηρίου.
Οι γονείς του Stean ισχυρίζονται ότι ο Leblanc είχε εμμονή με το Manhunt, και παρότι η σύνδεση αυτή δεν αποδείχθηκε ποτέ, τα καταστήματα της χώρας έσπευσαν να το αποσύρουν από την κυκλοφορία.
Ο Patrick Pakeerah, πατέρας του Stefan είχε δηλώσει:
“Αν μπορούμε να σταματήσουμε μια άλλη οικογένεια από το να περάσει αυτό που περνάμε εμείς τώρα, αποσύροντας αυτό το παιχνίδι και παιχνίδια παρόμοια από τα ράφια, τότε θα έχουμε πετύχει κάτι και ο Stefan δεν πέθανε άδικα“.
Η Rockstar, εκδότρια του παιχνιδιού είχε βγάλει σχετική ανακοίνωση αναφέροντας:
“Προσφέρουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας σε όσους υπέφεραν από τα τραγικά αυτά γεγονότα. Η Rockstar Games είναι μια εταιρία διαδραστικής ψυχαγωγίας που απευθύνεται σε ενήλικα κοινά και αγορές υπεύθυνα, στοχεύοντας στην διαφήμιση και την πώληση μόνο σε καταναλωτές άνω των 18 ετών. Καταθέτουμε κάθε παιχνίδι μας για πιστοποίηση στο BBFC – British Board of Film Certification και πάντα λαμβάνουμε την έγκριση τους.”
Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι και το Δικαστήριο, δεν συμμερίστηκε την σύνδεση του παιχνιδιού με την τραγική δολοφονία.
Όμως, φαίνεται ότι οι αρχές είχαν άλλη άποψη. Το Manhunt 2 κυκλοφόρησε 3 χρόνια μετά, και σχεδόν άμεσα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του σε ολόκληρη την χώρα. Μάλιστα, τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Ιρλανδία, με το Manhunt 2 να είναι το πρώτο παιχνίδι που απαγορεύτηκε εκεί.