Connect with us

Τι ψάχνεις;

Reviews

FIFA 23 Review

Τα πρωταθλήματα και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν ξεκινήσει και δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος για να κυκλοφορήσει το FIFA 23. Το φετινό παιχνίδι έχει την ιδιαιτερότητα να είναι το τελευταίο παιχνίδι της ιστορικής σειράς υπό την EA και πάμε να δούμε τι φέρνει το νέο παιχνίδι:

Η διαφορά με τη HyperMotion 2

Η προσθήκη της τεχνολογίας του HyperMotion2 διασφαλίζει ότι κάθε αγώνας στο FIFA 23 φαίνεται και αισθάνεται πιο αυθεντικός και καθηλωτικός. Αυτή η καινοτόμα τεχνολογία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο περσινό παιχνίδι και επέτρεψε στους προγραμματιστές να απαθανατίσουν και τους 22 παίκτες σε έναν πραγματικό αγώνα. Αποτυπώνοντας κάθε λεπτό λεπτομέρειας και δράσης για ολόκληρα 90 λεπτά και ενσωματώνοντάς τα στο gameplay της FIFA, υπήρχε μια πληθώρα νέων animations που έφεραν το παιχνίδι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Με τη HyperMotion2, το FIFA 23 απλώς πάει ένα βήμα παρακάτω σε σχέση με τον προκάτοχό του λαμβάνοντας ακόμη περισσότερα δεδομένα τόσο από αγώνες πλήρους διάρκειας όσο και από προπονήσεις με επαγγελματικές ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες κινούνται σε όλο το γήπεδο, συγκρούονται μεταξύ τους και χτυπούν την μπάλα με αυξημένη ρευστότητα και πρόσθετη αίσθηση ρεαλισμού.

Ο αντίκτυπος που έχει αυτό στο gameplay είναι εμφανής, κυρίως όσον αφορά τον συνολικό ρυθμό του παιχνιδιού. Το FIFA 23 μοιάζει να είναι πολύ πιο αργό σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια. Οι παίχτες με ταχύτητα μπορεί να είναι ακόμα καταστροφικοί και να ξεχωρίζουν χρησιμοποιώντας την επιτάχυνσή τους για να κερδίσουν χώρο ή περνούν από μια στατική πίσω γραμμή. Ως επί το πλείστον, τα γκολ δημιουργούνται μέσα από τις κάθετες πάσες. Η επιλογή ενός συμπαίκτη είναι πιο συνεπής αυτή τη φορά και υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση στις πάσες.

Οι αμυντικοί πάντως λειτουργούν πιο έξυπνα όσον αφορά τη θέση τους και τα επιτυχημένα τάκλιν συχνά τελειώνουν με την πραγματική ανάκτηση της κατοχής. Το Jockeying είναι επίσης μια αποτελεσματική οδός για να κερδίσετε την μπάλα πίσω, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε έναν καλύτερο παίκτη που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του με εξαιρετικό αποτέλεσμα και τα τάκλιν τελικά αισθάνεται είναι ξανά αποτελεσματικά.

Παρά αυτές τις αλλαγές, όσο αφορά το gameplay το FIFA 23 δεν φαίνεται να είναι ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός σε σχέση με το περσινό παιχνίδι. Είναι σε μεγάλο βαθμό μια περίπτωση σταδιακών βελτιώσεων σε ό,τι είχε καθιερωθεί προηγουμένως, επομένως εξακολουθεί να είναι ένα καλό παιχνίδι, απλώς μην περιμένετε μεγάλες καινοτομίες.

fifa 23

Single player modes

Το γυναικείο ποδόσφαιρο έρχεται στο FIFA 23  πιο εμφανές από ποτέ, με τη συμπερίληψη γυναικείων πρωταθλημάτων που εντάσσεται στη γκάμα των διεθνών ομάδων που συμμετέχουν στο παιχνίδι από το FIFA 16. Υπάρχουν δύο πρωταθλήματα για να διαλέξετε – η Αγγλική Super League Γυναικών και το Πρωτάθλημα της Γαλλίας. Η HyperMotion2 χρησιμοποιήθηκε επίσης για την καταγραφή του γυναικείου ποδοσφαίρου, και οι παίχτριες νιώθουν διαφορετικές από τους άνδρες ομολόγους τους.

Από την άλλη το Career Mode είναι σχεδόν ίδιο με πριν. Μια από τις νέες δυνατότητες σάς επιτρέπει να συμμετέχετε σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματων των αγώνων αντί να χρειάζεται να παίξετε όλη την διάρκειά τους, διασφαλίζοντας ότι εξακολουθείτε να έχετε αντίκτυπο στους αγώνες που προσομοιώνετε. Εάν επιλέξετε καριέρα ενός παίκτη, μπορείτε τώρα να διαμορφώσετε φαινομενικά την προσωπικότητά του ώστε να λαμβάνετε buffs για ορισμένα χαρακτηριστικά. Η βοήθεια ενός συμπαίκτη θα δημιουργήσει πόντους Heartbeat, για παράδειγμα, ενώ το να κρατάς την μπάλα και να σκοράρεις θα δημιουργήσεις πόντους Maverick και Virtuoso. Αυτοί οι πόντοι στη συνέχεια θα ενισχύσουν τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με κάθε στυλ προσωπικότητας. Μπορείτε επίσης να ξοδέψετε χρήματα εντός του παιχνιδιού για να κερδίσετε επιπλέον πόντους, για παράδειγμα, κάνοντας δωρεές σε φιλανθρωπικό οργανισμό ή αγοράζοντας ένα ακριβό ρολόι. Είναι ένα δυαδικό σύστημα που χρησιμοποιεί τη λέξη «προσωπικότητα» πολύ χαλαρά, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμα κι αν ως επί το πλείστον ξεθωριάζει στο παρασκήνιο και δεν αλλάζει δραστικά την αίσθηση της όλης εμπειρίας.

Μια από τις προσθήκες που ξεχώρισαν είναι η AFC Richmond από την σειρά Ted Lasso. Θα δείτε τον Ted Lasso να περπατάει στην άκρη του πάγκου και να βγαίνει από τα αποδυτήρια με μια σύνθεση που περιλαμβάνει τους Roy Kent και Jamie Tartt.

FIFA 23 AFC RICHMOND

Το νέο σύστημα chemistry στο Ultimate Team 

Φυσικά, το Ultimate Team είναι η καρδιά και το κύριο ενδιαφέρον του FIFA 23. Η σημαντικότερη διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι το chemistry system. Εξακολουθείτε να ανταμείβεστε επειδή έχετε συμπαίκτες που μοιράζονται ίδια πρωταθλήματα, συλλόγους ή/και εθνικότητες, αλλά οι παίκτες δεν χρειάζεται να βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο για να λάβουν τις ενισχύσεις των χαρακτηριστικών τους. Είναι σημαντικό, επίσης,  να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει καμία “τιμωρία” για την τοποθέτηση ενός παίκτη με μηδενική χημεία. Μπορείτε να κολλήσετε τον Messi στην πτέρυγα σε μια ομάδα που κατά τα άλλα αποτελείται από παίκτες της Serie A και τα χαρακτηριστικά του δεν θα μειωθούν ξαφνικά επειδή δεν υπάρχουν παίκτες από την Αργεντινή ή την PSG κοντά του.  Με αυτόν τον τρόπο κάρτες παιχτών που πολύ λίγοι άνθρωποι θα είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν θα είναι πλέον βιώσιμες επειδή δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη σύνδεσή τους με άλλους παίκτες στην ομάδα σας. Η ομάδα σας έχει τη δυνατότητα να είναι πιο διαφοροποιημένη και μοναδική για εσάς, ενώ η αλλαγή στις κάρτες τροποποίησης της θέσης ενός παίχτη είναι επίσης θετική. Στο FIFA 23, αυτές οι κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη μετακίνηση ενός παίκτη στην πραγματική δευτερεύουσα θέση του, δίνοντας ένα νέο κομμάτι ρεαλισμού στο mode.

Το μόνο μειονέκτημα του νέου συστήματος chemistry είναι η επίδραση που έχει στα Squad Building Challenges (SBCs). Προηγουμένως, μπορούσατε να κολλήσετε παίκτες σε οποιαδήποτε θέση και να πετύχετε αρκετή χημεία μέσω της κοινής εθνικότητάς τους και άλλων παραγόντων ώστε να μπορείτε να υποβάλετε την ομάδα. Αυτό είναι πιο δύσκολο τώρα επειδή οι παίκτες που χρησιμοποιούνται εκτός της φυσικής τους θέσης έχουν μηδενική χημεία και οι απαιτήσεις για ορισμένα από αυτά τα SBC σας ζητούν να υποβάλετε μια ομάδα όπου η βαθμολογία χημείας κάθε παίκτη είναι τουλάχιστον ένα ή δύο. Αυτό μοιάζει σαν μια άλλη κίνηση που έχει σχεδιαστεί για να παρακινήσει τους παίκτες να αγοράσουν πακέτα προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερες κάρτες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά SBC.

Μια ακόμα προσθήκη πάντως που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι τα Moments που σας επιτρέπουν να αποκτήσετε πακέτα χωρίς να ξοδέψετε χρήματα. Αυτές είναι μεγάλες προκλήσεις που ποικίλλουν ως προς τη δυσκολία, καθώς σας αναθέτουν να πετύχετε ένα χατ-τρικ με τον Mbappe ή να σκοράρετε με φάουλ από 30 μέτρα μακριά.

FIFA 23 Review

Γραφικά – Ήχος

Τα γραφικά του παιχνιδιού – τουλάχιστον στη next gen – έκδοση είναι εντυπωσιακά και προσφέρουν μια χορταστική εμπειρία αγώνα είτε με τα πρόσωπα και τις εμφανίσεις των ομάδων, τα στάδια, ή τα γραφικά των διοργανώσεων.

Ο ήχος της περιγραφής είναι σε καλό επίπεδο, χωρίς πάντως το κάτι παραπάνω που να ξεσηκώνει και να μεταφέρει το πάθος της στιγμής. Το ίδιο πάνω κάτω συμβαίνει και στις εξέδρες, αν και υπάρχουν ομάδες με φανατικότερο κοινό που θα απολαύσετε να παίζετε.

Αξίζει να το αγοράσω; 

Το FIFA 23 είναι η τελευταία έκδοση της συνεργασίας της EA με την FIFA και το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι στέκεται στο ύψος του με μικρές βελτιώσεις και αλλαγές προς την κατεύθυνση του ρεαλισμού. Χωρίς μεγάλη προσπάθεια, το FIFA 23 παραμένει το καλύτερο video game ποδοσφαίρου εκεί έξω, πριν παραδώσει την σκυτάλη στο EA Sports Football Club.

Recommended

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεα

Σε ένα νέο δελτίο τύπου από την Capcom σήμερα, το Resident Evil Village έχει πουλήσει επίσημα 10 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως από την πρώτη κυκλοφορία...

Νεα

Η σειρά κινουμένων σχεδίων Among Us έκανε το ντεμπούτο της κατά τη διάρκεια του Summer Game Fest την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια του sneak...

Νεα

Η 2η σεζόν του House of the Dragon θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Ιουνίου 2024, και ενώ το αμφιλεγόμενο τέλος του προκατόχου του, Game...

Νεα

Η 5η σεζόν του The Boys θα είναι η τελευταία σειρά της επιτυχημένης σειράς υπερηρώων του Amazon, όπως αποκάλυψε ο δημιουργός Eric Kripke. Με...