Connect with us

Τι ψάχνεις;

Uncategorized

Από την FASA Interactive στη Mojang: Η ιστορία των αγορών της Microsoft

Πρόσφατα η Microsoft προχώρησε σε ένα deal αξίας δυόμιση δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγοράζοντας την εταιρία του Microsoft, Mojang.

Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη φορά της εταιρίας-κολοσσού, αφού στο παρελθόν η Microsoft είχε προχωρήσει σε εννιά αγορές εταιριών ανάπτυξης video-games.

Ας δούμε ποιες ήταν αυτές και τι επιφύλασσε το μέλλον τους υπό τη Microsoft:

FASA Interactive


Το 1999 η Microsoft αγόρασε την FASA Interactive κάνοντας τη τμήμα των Microsoft Game Studios με την ονομασία FASA Studio.

H FASA επικεντρώθηκε σε mech games δημιουργώντας τα MechCommander 1&2, MechWarrior 4 και MechAssault 1&2.

Το 2007 η Microsoft κυκλοφόρησε το τελευταίο παιχνίδι της FASA, το Shadowrun. Τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού η FASA έκλεισε.

Πλέον τα δικαιώματα των IPs που άνηκαν στην FASA έχουν παραχωρηθεί από την Microsoft στον Jordan Weisman, ιδρυτή της FASA Interactive, και την εταιρία του Harebrained Schemes.

Bungie


Η Bungie ήταν μέχρι το 2000 γνωστή για το first-person shooter franchise Marathon. Λίγο πριν την κυκλοφορία του Halo: Combat Evolved, η Microsoft την αγόρασε κρατώντας το παιχνίδι και στη συνέχεια το franchise ως Xbox και Windows PC exclusive. Μετά τις πάνω από 46 εκατομμύρια πωλήσεις των παιχνιδιών Halo, η Bungie επανέκτησε την ανεξαρτησία της το 2007.

Μετά την δημιουργία δύο ακόμα Halo παιχνιδιών, η Bungie σύναψε αποκλειστική σχέση με τη Activision, μια σχέση η οποία πρόσφατα μας προσέφερε το Destiny.

Digital Anvil

Ιδρύθηκε το 1996 από τον δημιουργό του Wing Commander,Chris Roberts. Το πρώτο παιχνίδι της, Starlancer, κυκλοφόρησε το 2000 και την ίδια χρονιά η Microsoft την αγόρασε.

Μετά την αγορά της, ο Roberts αποχώρησε από την εταιρία αλλά παρέμεινε ως σύμβουλος για το Freelancer, το επόμενο παιχνίδι της εταιρίας που εκδόθηκε το 2003. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το Brute Force από την ίδια εταιρία.

Όμως παρά τις καλές πωλήσεις και των δύο τίτλων η εταιρία έκλεισε το 2006.

Ensemble Studios

Είναι η εταιρία με την μεγαλύτερη ειδίκευση στα strategy games έχοντας δημιουργήσει τίτλους όπως τα Age of Empires, Age of Mythology και Star Wars: Galactic Battlegrounds.

Η Microsoft την απέκτησε το 2001 και την έκανε μέλος των Microsoft Game Studios.

Το τελευταίο της παιχνίδι- το real-time strategy spinoff Halo Wars- μπορεί να κυκλοφόρησε το 2009 όμως οι “τίτλοι-τέλους” της εταιρίας είχαν πέσει από το 2008.

Rare


Μια ακόμη εταιρία με μεγάλη ιστορία αφού βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη των Battletoads και Wizards & Warriors στο NES, Killer Instinct και Donkey Kong Country στο SNES, GoldenEye 007, Perfect Darκ και Conker’s Bad Fur Day στο Nintendo 64.

Αγοράστηκε από τη Microsoft το 2002 για 375 εκατομμύρια δολάρια. Μετά την εξαγορά, η Rare κυκλοφόρησε δύο παιχνίδια Xbox,δύο παιχνίδια Xbox 360 (Kameo: Elements of Power και Perfect Dark Zero) και τη σειρά Viva Piñata. Παρά το γεγονός ότι ανήκει εξ ολοκλήρου στη Microsoft, η Rare συνέχισε να εκδίδει παιχνίδια για τις φορητές κονσόλες της Nintendo.

Παρά τις καλές κριτικές, οι πωλήσεις των παιχνιδιών δεν έφτασαν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Το 2009 η εταιρία μετατράπηκε σε ένα studio με κύριο στόχο το Kinect, δύο χρόνια μετά την αποχώρηση των ιδρυτών Tim και Chris Stamper.

Το Kinect Sports έκανε ιδιαίτερα καλές πωλήσεις, αλλά η συνέχεια του Kinect Sports Rivals δεν ήταν ανάλογη, με αποτέλεσμα να γίνουν απολύσεις.

Το επόμενο project της εταιρίας δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

Lionhead StudiosH Lionhead Studios ιδρύθηκε το 1996 από τον Peter Molyneux και είναι υπεύθυνη για το cinematic business sim The Movies, τη God sim σειρά Black & White και, κυρίως, το Fable franchise.

Στην πραγματικότητα μετά την αγορά της από τη Microsoft το 2006, η Lionhead έχει ασχοληθεί αποκλειστικά με παιχνίδια Fable.

O Molyeux αποχώρησε το 2012 λέγοντας ότι ήθελε να πειραματιστεί σε άλλα πράγματα που είναι δύσκολα να γίνουν μέσα σε μια μεγάλη εταιρία.

Αυτό το διάστημα η Lionhead δουλεύει στο πρώτο project της που δεν έχει σχέση με το Fable.

BigPark


Έχοντας ιδρυθεί το 2007, η BigPark αγοράστηκε δύο χρόνια αργότερα, πριν από την κυκλοφορία του πρώτου παιχνιδιού της, το οποίο προοριζόταν να είναι ένα δωρεάν casual παιχνίδι αγώνων, το “Joy Ride”.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία να καλωσορίσουμε την ομάδα BigPark στο Microsoft Game Studios,” δήλωσε ο -τότε- γενικός διευθυντής Phil Spencer. “Η ομάδα αποτελείται από μερικούς από τα πιο έμπειρα και δημιουργικά μυαλά που εργάζονται στη βιομηχανία σήμερα. Ο συνδυασμός των δεξαμενών ταλέντων των BigPark και Microsoft Game Studios θα επιταχύνει την ανάπτυξη και την καινοτομία. Πιστεύουμε ότι η BigPark έχει τεράστιες δυνατότητες να δημιουργήσει νέες ιδιότητες και καινοτόμες εμπειρίες παιχνιδιών για τις πλατφόρμες μας. “

Μετά την ανακοίνωση του Kinect, το πρώτο παιχνίδι της BigPark μετονομάστηκε σε Kinect Joy Ride, και κυκλοφόρησε το 2010 ως launch τίτλος του. H BigPark συνέχισε με τα Kinect Sports: Season Two και  Joy Ride Turbo.

Μετά την κυκλοφορία του Joy Ride Turbo, η BigPark φαίνεται πως έχει προσανατολιστεί στην δημιουργία εφαρμογών για το Xbox One.

Twisted Pixel


Η Twisted Pixel αγοράστηκε από τη Microsoft το 2011, μετά την κυκλοφορία του αξιόλογου Gunstringer και ανέλαβε να δημιουργήσει έναν Xbox One launch τίτλο, το LocoCycle.

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ποιο θα είναι το επόμενο project της εταιρίας.


 Press Play 


H Press Play μπήκε στην βιομηχανία του gaming με το Max and the Magic Marker το 2010. Από τότε καταπιάνεται συνεχώς με νέα projects μεταξύ των οποίων και τη συνέχεια του πρώτου της παιχνιδιού Max: The Curse of Brotherhood που εκδόθηκε το 2013. Τον προηγούμενο χρόνο είχε αγοραστεί από την Microsoft.

Το επόμενο βήμα της Press Play είναι ένα co-op puzzle game με την κωδική ονομασία Project Totem, στο οποίο οι παίχτες χειρίζονται ένα τοτέμ.

Mojang


Πρόκειται για την τελευταία και πιο δαπανηρή απόκτηση της Microsoft. Η Mojang, εταιρία πίσω από το πολυεπιτυχημένο Minecraft, μπορεί να έχασε την συνεισφορά των δύο ιδρυτών της, όμως αυτή είναι μια συνήθης πρακτική.

Το τι της επιφυλάσσει το μέλλον είναι άγνωστο και εξαρτάται πλέον απόλυτα από τι θέλει να κάνει η Microsoft με το franchise. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεα

Η Rare κυκλοφόρησε την κλειστή beta του Sea of Thieves στο PlayStation 5. Η beta θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου και είναι διαθέσιμη...

Νεα

Η Warhorse Studios, η εταιρεία ανάπτυξης του Kingdom Come: Deliverance,  θα αποκαλύψει ένα νέο παιχνίδι την επόμενη εβδομάδα. Σε μια ανάρτηση στο X, ο...

Νεα

Ο διευθυντής και εκτελεστικός παραγωγός της Bethesda Game Studios, Todd Howard, μίλησε για τις πιθανότητες μιας τηλεοπτικής σειράς βασισμένης στο The Elder Scrolls μετά...

Νεα

Μια αναφορά υποστηρίζει ότι το franchise Dead Space βρίσκεται σε αναμονή, αφού οι πωλήσεις του πιο πρόσφατου παιχνιδιού δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της EA....