Connect with us

Τι ψάχνεις;

Νεα

Επίθεση δέχεται η Sony γιατί στις αιτήσεις για κατοχύρωση πατεντών αποκαλεί τους αντιπάλους της “κατώτερους”

PlayStation

Ένας ειδικός σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας αποκάλεσε τη Sony «παιδιάστικη» και «αντιεπαγγελματική» επειδή αναφέρθηκε στους ανταγωνιστές κατασκευαστές κονσολών ως «κατώτερους» στις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Ο Florian Mueller, ο οποίος εργάζεται ως ακτιβιστής για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και αναλυτής για περισσότερα από 20 χρόνια, έχει επικρίνει τον κατασκευαστή του PlayStation στην τελευταία ανάρτησή του στο blog του Foss Patents.

Αναφερόμενος σε ένα άρθρο του GameRant που σημειώνει ότι η Sony είχε πρόσφατα δημοσιεύσει μια αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα χειριστήριο που αναφέρεται στα προϊόντα εκτός PlayStation ως «κατώτερα», ο Mueller δηλώνει ότι όχι μόνο αυτό είναι «ανόητο» από τη Sony, αλλά και ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό.

Η αίτηση ευρεσιτεχνίας της Sony λέει ότι το χειριστήριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε «έναν προσωπικό υπολογιστή, ένα σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας (π.χ. Sony PlayStation 2 ή Sony PlayStation 3 ή Sony PlayStation 4), μια φορητή συσκευή παιχνιδιού (π.χ. Sony PSP ή Sony Vita) ή στο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας ενός διαφορετικού αν και κατώτερου κατασκευαστή».

«Συμβουλή για το GameRant, αλλά αυτό δεν είναι νέο», λέει ο Mueller στο blog του. «Είναι μακροχρόνια πρακτική της Sony. Το κάνουν αυτό τουλάχιστον από το 2011».

«Είναι εκπληκτικό που κανείς δεν έχει ανακαλύψει αυτή την “παράδοση” στο παρελθόν και ότι κανένα γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δεν τους είπε εδώ και πολύ καιρό να σταματήσουν να το κάνουν αυτό μια για πάντα», προσθέτει. «Οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν προορίζονται να είναι εργαλεία προπαγάνδας για τον πόλεμο κονσολών».

Ο Mueller εξηγεί ότι είναι σύνηθες και θεμιτό για ορισμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας να εξηγούν γιατί η εφεύρεση είναι ανώτερη από ό,τι είναι ήδη διαθέσιμο, προκειμένου να αποδειχθεί γιατί πρέπει να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Διαβάστε επίσης:  Η συνέχεια του Lords of the Fallen έρχεται το 2026

«Σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπάρχει τίποτα κακό να συζητάμε συγκεκριμένα τεχνικά μειονεκτήματα (όπως κατώτερη απόδοση, υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας, μεγαλύτερο αποτύπωμα μνήμης) συγκεκριμένης προηγούμενης τέχνης (προηγούμενες εφευρέσεις)», εξηγεί.

«Αλλά το να αποκαλούμε τους ανταγωνιστές γενικά “κατώτερους” είναι άσκοπο, ανόητο, παιδικό και αντιεπαγγελματικό», προσθέτει.

«Ακόμα κι αν αυτοί οι κατασκευαστές ήταν κατώτεροι, δεν θα σήμαινε ότι όποια εφεύρεση σκοπεύει να περιγράψει μια δεδομένη πατέντα της Sony – εδώ, ένα “γενικό χειριστήριο” – είναι εξ ορισμού καινοτόμο και αξίζει προστασία ευρεσιτεχνίας».

Ο Mueller συνεχίζει: «Αν μια μικρή εταιρεία απευθυνόταν στους ίδιους δικηγόρους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και ήθελε να καταθέσουν προδιαγραφές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που περιέχουν ένα τόσο εξωφρενικό απόσπασμα, οι περισσότεροι δικηγόροι ευρεσιτεχνιών θα αρνούνταν να επισυνάψουν τα ονόματά τους σε αυτό.»

«Αν η Sony θέλει να ασχοληθεί με τη συγκριτική διαφήμιση, μπορεί να το κάνει αλλού. Οι παίκτες δεν πρόκειται να λάβουν αποφάσεις αγοράς με βάση τη γλώσσα που χρησιμοποιεί η Sony στις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας».

Στη συνέχεια, αναφέρει περισσότερες από δώδεκα άλλες περιπτώσεις της Sony που εφαρμόζει την ίδια πρακτική, λέγοντας ότι είναι «απλώς ένα δείγμα άλλων αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Sony που περιέχουν τις λέξεις “διαφορετικός αν και κατώτερος κατασκευαστής” με ασέβεια προς τον ανταγωνισμό».

Καταλήγοντας, ο Mueller λέει: «Αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί στην υπερηφάνεια για την εφευρετικότητα. Είναι απλά τρελό».

Ο Mueller αποκαλύπτει στο blog του ότι η Microsoft είναι ένας από τους πελάτες του και ότι ήταν σύμβουλος της Blizzard για αρκετά χρόνια (η σελίδα του στο LinkedIn δείχνει ότι η τελευταία ήταν μεταξύ 1995 και 1998).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεα

Σε ένα νέο δελτίο τύπου από την Capcom σήμερα, το Resident Evil Village έχει πουλήσει επίσημα 10 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως από την πρώτη κυκλοφορία...

Νεα

Η σειρά κινουμένων σχεδίων Among Us έκανε το ντεμπούτο της κατά τη διάρκεια του Summer Game Fest την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια του sneak...

Νεα

Η 2η σεζόν του House of the Dragon θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Ιουνίου 2024, και ενώ το αμφιλεγόμενο τέλος του προκατόχου του, Game...

Νεα

Η 5η σεζόν του The Boys θα είναι η τελευταία σειρά της επιτυχημένης σειράς υπερηρώων του Amazon, όπως αποκάλυψε ο δημιουργός Eric Kripke. Με...