Connect with us

Τι ψάχνεις;

nvidia geforce now games

Features

Εκδότες vs Nvidia: Τι συμβαίνει με το GeForce Now;

Blizzard. Activision. 2K Games. Τρεις από τους μεγαλύτερους publishers και με τους περισσότερους διάσημους τίτλους στην συλλογή τους, αποφάσισαν να αφαιρέσουν τα παιχνίδια τους από την πλατφόρμα GeForce Now της Nvidia. 

Η υπηρεσία ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες, ώστε να επιτρέψει στους παίχτες να κάνουν stream παιχνίδια από το cloud στα PC, τις Android συσκευές και τις Shield συσκευές. Ήταν σε beta από το 2015 και ξεκίνησε την πλήρη λειτουργία της στις 4 Φεβρουαρίου του 2020.

Το κόστος της υπηρεσίας είναι σχετικά μικρό, αφού προσφέρει δωρεάν δοκιμή για 90 μήνες, και έπειτα για τους υπόλοιπους 9 το κόστος φτάνει περίπου τα 5 ευρώ τον μήνα. Με αυτά τα χρήματα, ο χρήστης πληρώνει για την δυνατότητα να μπορεί να κάνει stream τα παιχνίδια που ήδη έχει στην κατοχή του σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα, όπως Steam, Epic Games Store κλπ.

Και αυτό είναι η πηγή των προβλημάτων για το GeForce Now.

Η Nvidia διαφημίζει και στην πραγματικότητα “πουλάει” την υπηρεσία της, διαφημίζοντας τα παιχνίδια της. Παιχνίδια που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σε αυτή, αλλά αντίθετα ο χρήστης μπορεί να αγοράσει από κάποιο κατάστημα (και μέσα από την ίδια την υπηρεσία μέσω affiliate links) και στη συνέχεια να παίξει μέσα από το GeForce Now. Μπορεί η λεπτομέρεια αυτή να φαίνεται μικρή σε κάποιους αλλά σε μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων μόνο μικρή δεν είναι: η Nvidia, από την στιγμή που δεν διαθέτει δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα και δεν πουλάει τα παιχνίδια, θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να υπογράψει συμφωνίες με τους εκδότες τους, την ίδια ώρα που στις διαφημίσεις της πλατφόρμας τα παιχνίδια τους, είναι το βασικό στοιχείο.

Άρα με λίγα λόγια, οι εκδότες δεν βγάζουν χρήματα από το GeForce Now, μια πλατφόρμα που τα παιχνίδια τους μπορούν να αναπαραχθούν.

Και εδώ ξεκινά η μεγάλη συζήτηση για το τι πραγματικά αποκτούν οι παίχτες αγοράζοντας ένα παιχνίδι. Αν αγοράζεις ένα παιχνίδι δεν θα έπρεπε να μπορείς να κάνεις ότι θες με αυτό; Και αν έχεις ήδη ένα παιχνίδι, γιατί να μην μπορείς να το παίξεις μέσω του GeForce Now που στην πραγματικότητα το μόνο που κάνει είναι να σου “δανείζει” ένα πιο δυνατό hardware από αυτό που έχεις; 

Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Οι παίχτες δεν “αγοράζουν το παιχνίδι” από νομικής άποψης, αλλά μια άδεια για να παίξουν το παιχνίδι η οποία διέπεται από κάποιους κανόνες, μια συμφωνία αδείας (license agreement) που ορίζει το πλαίσιο με το τι μπορεί ο κάθε παίχτης να κάνει με την άδεια ενός παιχνιδιού που απέκτησε. Πολλές λοιπόν από αυτές τις συμφωνίες αδειών προβλέπουν ότι ο παίχτης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μια cloud υπηρεσία για να κάνει stream το παιχνίδι. 

Σε όσα παιχνίδια λοιπόν υπάρχει τέτοια απαγόρευση, είναι λογικό να μην μπορούν να παιχτούν μέσω του GeForce Now.

Αυτό φυσικά μπορεί να αλλάξει με έναν και μόνο τρόπο: η Nvidia να προσφέρει χρήματα στους εκδότες ώστε εκείνοι να αλλάξουν το συγκεκριμένο κομμάτι στις άδειες τους και να επιτρέψουν στους παίχτες να μπορέσουν παίζουν τα παιχνίδια τους μέσα από το GeForce Now.  

Μέχρι να συμβεί αυτό, θα αφαιρούν τα παιχνίδια από την πλατφόρμα της και ας λέει η Nvidia ότι “έρχονται επιπλέον 1500 παιχνίδια στο GeForce Now από εκδότες που μοιράζονται το όραμα για την επέκταση του PC gaming σε περισσότερους ανθρώπους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεα

Το πρώτο τρέιλερ για τη νέα ταινία “Superman” κυκλοφόρησε από τη DC Studios. Ξεκινά με τον Superman να συντρίβεται σε ένα παγωμένο τοπίο, τραυματισμένος,...

Νεα

Η Sony Group Corporation ανακοίνωσε ότι απέκτησε επιπλέον μετοχές της Kadokawa Corporation, αυξάνοντας το μερίδιό της στο 10% και καθιστώντας την τον μεγαλύτερο μέτοχο...

Νεα

Ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του PlayStation, Mark Cerny, σε συνέντευξή του, ανέφερε ότι οι μελλοντικές γενιές κονσολών θα επικεντρωθούν περισσότερο σε βελτιώσεις στους επεξεργαστές (CPU),...

Νεα

Η ανθολογική σειρά “Secret Level” του Prime Video, που επιχειρεί να ζωντανέψει εμβληματικούς χαρακτήρες και ιστορίες από τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών, βρίσκεται στο επίκεντρο...