Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της PlayStation, Shuhei Yoshida, δήλωσε πρόσφατα ότι η αγορά έχει γίνει “πολύ δύσκολη” για τα παιχνίδια όπως αυτά που παρήγαγε το Japan Studio, γεγονός που συνέβαλε στην απόφαση κλεισίματος του στούντιο. Ο Yoshida, ο οποίος αποχώρησε από την PlayStation νωρίτερα φέτος μετά από 30 χρόνια καριέρας, μοιράστηκε τις σκέψεις του σε μια συνέντευξη στο podcast Sacred Symbols.
Σε ερώτηση σχετικά με το κλείσιμο του Japan Studio και την αντίληψη των φαν ότι η PlayStation χάνει την ιαπωνική της επιρροή, ο Yoshida ανέφερε ότι η αγορά καθόρισε την αλλαγή προσανατολισμού της Sony μακριά από τα IP του Japan Studio. “Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, οι άνθρωποι μου δίνουν πίστωση, αλλά ένας από τους τομείς που δεν ήμουν επιτυχημένος ήταν η δημιουργία ενός επιτυχημένου παιχνιδιού υπηρεσίας. Επιπλέον, δεν κατάφερα να έχουμε εκπληκτικά επιτυχημένα παιχνίδια που να προέρχονται από την Ιαπωνία“, εξήγησε.
Ο Yoshida επεσήμανε ότι, εκτός από το Gran Turismo, η PlayStation είχε πολλά αξιόλογα προϊόντα, αλλά δεν κατόρθωσε να φέρει στην αγορά πολλά επιτυχημένα ΑΑΑ παιχνίδια. “Αυτό έγινε ολοένα και πιο σημαντικό καθώς τα μεγάλα παιχνίδια γίνονταν μεγαλύτερα – οι ανεξάρτητοι τίτλοι κάλυπταν το κενό και η αγορά ΑΑ παιχνιδιών φαίνεται να έχει εξαφανιστεί“, πρόσθεσε.
Ο Yoshida αναφέρθηκε επίσης στον διευθυντή του Japan Studio, Κέιτσιρο Τογιάμα, και στην προσπάθειά του να δημιουργήσει νέο περιεχόμενο. “Μετά το Gravity Rush 2, ο Τογιάμα προσπάθησε να προτείνει μια νέα ιδέα, αλλά δεν μπορέσαμε να δώσουμε πράσινο φως σε κανένα από τα νέα του σχέδια, παρόλο που ήταν πολύ ενδιαφέροντα“, είπε.
Αναφερόμενος στην ανεξαρτησία του Τογιάμα, ο Γιοσίδα υπογράμμισε ότι αφού το Japan Studio έκλεισε, ο Τογιάμα μπόρεσε να δημιουργήσει και να κυκλοφορήσει το Slitterhead. Επιπλέον, ο Yoshida τόνισε ότι το επερχόμενο πνευματικό sequel του Patapon, Ratatan, είναι ο τύπος παιχνιδιού που η Sony δεν θα δημιουργούσε σήμερα, αλλά συνεχίζει τη κληρονομιά του Japan Studio.
Η ιστορία της Japan Studio είναι μια υπενθύμιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί παιχνιδιών στην σημερινή αγορά και της ανάγκης για προσαρμογή στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των παικτών. Η Sony φαίνεται να εστιάζει πλέον σε μεγαλύτερους τίτλους, αφήνοντας πίσω της την πλούσια κληρονομιά του Japan Studio και τα μοναδικά του παιχνίδια.