Μπορεί για τους gamers που γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 να φαίνεται σαν…χθες, όμως είναι πραγματικότητα: Το Playstation 2 έκλεισε 15 χρόνιας ζωής, καθώς κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία στις 4 Μαρτίου του 2000.
Όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο αφιέρωμα μας για την δημιουργία του Playstation, ο Ken Kutaragi ήταν εκείνος που εμπνεύστηκε και τελικά υλοποίησε την δημιουργία μιας παντοδύναμης παιχνιδομηχανής. Το Playstation 2 όμως ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φθάνοντας σε πωλήσεις το εντυπωσιακό νούμερο των 155 εκατομμυρίων κομματιών.
Και αν το πρώτο Playstation ήταν ξεκάθαρα ο νικητής στην πρώτη μάχη της βιομηχανίας των video games από πλευράς Sony, η εταιρία γνώριζε ότι δεν θα ήταν εύκολο να συμβεί το ίδιο και με το Playstation 2.
“Η Nintendo και η Sega ποτέ δεν είχαν κερδίσει δύο φορές συνεχόμενες (στην μάχη των πωλήσεων). Συνηθίζαμε να λέμε ότι ήταν σαν να κερδίζει κάποιος δύο χρυσά μετάλλια σε δύο συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες-ποτέ δεν είχε συμβεί. Οπότε το έθεσα σαν προσωπικό στόχο.” λέει ο Chris Deering που εκείνη την περίοδο γινόταν Πρόεδρος της Sony Computer Entertainment Europe.
Ο Deering μάλιστα, ήταν και ο πρώτος που είδε την πρώτη ολοκληρωμένη κονσόλα PS2 σε ένα ειδικό event στο International Convention Centre του Τόκιο.
“Θυμάμαι να στέλνω e-mail στις δύο τα ξημερώματα από την Ιαπωνία σε όλους τους υπαλλήλους του Λονδίνου λέγοντας ότι είναι καλύτερο απ ότι περιμέναμε. Θα είναι σπουδαίο. Ένιωθα προνομιούχος μόνο και μόνο που ήμουν σε εκείνο το δωμάτιο. Αυτό ήταν σαν να γράφαμε ιστορία. Ήταν πανέμορφο” δηλώνει ο ίδιος.
Η Sony ανακοίνωσε επίσημα το Playstation 2 την 1η Μαρτίου 1999. Είχε όμως και ισχυρό ανταγωνισμό. Το Dreamcast της Sega, κυκλοφορούσε ήδη για ένα χρόνο στην Ευρώπη, ενώ κατά την ανακοίνωση του Playstation 2, ξεκινούσε την επέκταση του στην αγορά της Αμερικής, με πάνω από 500.000 κονσόλες να πωλούνται τις δύο πρώτες εβδομάδες.
Παρ όλα αυτά η Sony δεν αποθαρρύνθηκε. Παρουσίασε την κονσόλα στο Tokyo Game Show τον Σεπτέμβρη του 1999. Η παρουσίαση της κονσόλας συνοδευόταν από δύο playable demos που έδειχναν τις ικανότητες της: τα Gran Turismo 2000 και Tekken Tag Tournament.
Και μπορεί σύντομα η Sega να απέσυρε το Dreamcast από την αγορά, εξαιτίας και του μεριδίου που έχανε από το Playstation 2, όμως νέες “απειλές” έρχονταν.
Το λανσάρισμα του Playstation 2 μόνο εύκολο δεν ήταν. Οι πρώτοι τίτλοι ήταν μέτριοι και δεν ανταποκρίνονταν σε αυτά που είχε υποσχεθεί η εταιρία στην Ε3. “Κοιτάζοντας το αρχικό line-up των παιχνιδιών δεν θα προέβλεπε κανείς να φτάσουμε στα 150 εκατομμύρια πωλήσεις. Δεν υπήρχε κάτι που να άλλαζε τελείως τον τρόπο που οι άνθρωποι έπαιζαν τα παιχνίδια” παραδέχονται άνθρωποι της Sony.
Για περίπου έξι μήνες, το Playstation 2 ήταν η μόνη διαθέσιμη κονσόλα έκτης γενιάς. Τότε όμως ήταν η στιγμή που θα αποκτούσε ανταγωνισμό και μάλιστα σκληρό: Η Nintendo κυκλοφορούσε το GameCube και η Microsoft το πρώτο Xbox. Αρκετοί αναλυτές μάλιστα προέβλεπαν μια σκληρή μάχη ανάμεσα στα τρία συστήματα με το Playstation 2 να υπολείπεται σε σχέση με τα υπόλοιπα: Το Xbox διέθετε το πιο ισχυρό hardware, ενώ το GameCube είχε την χαμηλότερη τιμή, με τη Nintendo μάλιστα να αλλάζει την πολιτική της και να ενθαρρύνει τους third-pary developers να δημιουργήσουν τίτλους για την κονσόλα της.
Το Playstation 2 όμως είχε ένα βασικό πλεονέκτημα: την δυνατότητα αναπαραγωγής DVD. Τα CD μόλις είχαν “πεθάνει” και ο κόσμος στρεφόταν στα DVD. Το Playstation 2 βόλευε τους καταναλωτές απ όλες τις απόψεις: ήταν μια παιχνιδομηχανή και ταυτόχρονα ένα DVD player, την στιγμή που τα DVD players της εποχής είχαν διπλάσια τιμή από την κονσόλα!
Όσο για τον ανταγωνισμό; Το Xbox χρειαζόταν αντάπτορα για να “διαβάσει” DVD ενώ το GameCube δεν είχε αυτή την δυνατότητα. Ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη του Playstation 2 στην μάχη αυτής της γενιάς.
Η Sony αντιλαμβανόμενη αυτό το πλεονέκτημα αποφάσισε να επενδύσει περισσότερο στην κονσόλα, εξασφαλίζοντας την στήριξη άλλων εταιριών λογισμικού μαζί με αποκλειστικές συμφωνίες.
Η συγκεκριμένη στρατηγική άνηκε στον “Πατέρα του Playstation” Ken Kutaragi με την οποία συμφωνούσε και ο Deering. Η Sony προσέφερε στους developers κίνητρα σε αντάλλαγμα την αποκλειστικότητα. Στα κίνητρα αυτά περιλαμβάνονταν η μείωση των τελών της πλατφόρμας, η υποστήριξη σε θέματα μάρκετινγκ και η δημιουργία dev kits νέας γενιάς.
Ο Deering μιλώντας πριν χρόνια στο Eurogamer είχε αναφερθεί σε ένα συγκεκριμένο ραντεβού: “Η τελευταία συνεδρίαση της ημέρας ήταν με τον Kelly Sumner (επικεφαλής της Take Two). Πήραμε κάτι που ονομαζόταν State of Emergency, το οποίο δεν νομίζω ότι θα κυκλοφορούσε στο Xbox ούτως ή άλλως. Τότε του είπα,« Τι άλλο έχεις; » Και εκείνος απάντησε: « Λοιπόν, έχουμε αυτό το Grand Theft Auto… Υποθέτω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συμφωνία πάνω σε αυτό. “
“Οι τεχνικοί μας μας είχαν πει ότι το GTA III δεν ήταν κακό. Ήταν καινοτόμο, αλλά όχι τρομερό. Μόλις είχα ακούσει ότι ήταν καλό. Έτσι είπα,οκ.“
Αυτό ήταν. Οι διακοπές των γιορτών του 2001 βρήκε το Playstation 2 όχι με το αρχικό,μετριότατο line-up παιχνιδιών, αλλά με πολλά blockbuster games που δημιούργησαν ένα πρώτο,πραγματικά,μεγάλο κύμα πωλήσεων για την κονσόλα. Οι συμφωνίες της Sony μάλιστα, έφεραν ένα ακόμα χτύπημα στους ανταγωνιστές της, και κυρίως στο Xbox, αφού τίτλοι οι οποίοι αναμένονταν με αγωνία από το κοινό, όπως το Grand Theft Auto ή το Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty κυκλοφορούσαν αποκλειστικά στο Playstation 2.
Το PlayStation 2 από τότε ξεκίνησε την ξέφρενη πορεία του, που το οδήγησε να γίνει η κονσόλα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία, πουλώντας πάνω από 155 εκατομμύρια μονάδες. Για την κονσόλα κυκλοφόρησαν πάνω από 3.874 παιχνίδια τα οποία πούλησαν πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο αντίτυπα συνολικά!
Αυτή ήταν η σπουδαία ιστορία του Playstation 2, που άντεξε ακόμα και μετά την κυκλοφορία του διαδόχου του, του Playstation 3 το 2006.