Σε ένα από τα πιο ασυνήθιστα πειράματα στην ιστορία της πληροφορικής, επιστήμονες της Cortical Labs απέδειξαν ότι ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα που έχουν αναπτυχθεί πάνω σε ένα microchip μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να παίζουν το θρυλικό βιντεοπαιχνίδι Doom.
Η αυστραλιανή εταιρεία βιοτεχνολογίας παρουσίασε το επίτευγμα χρησιμοποιώντας τον βιολογικό υπολογιστή CL1, ένα σύστημα που περιέχει περίπου 200.000 ζωντανούς ανθρώπινους νευρώνες καλλιεργημένους πάνω σε μια διάταξη πολλαπλών ηλεκτροδίων.
Η μετατροπή του ψηφιακού κόσμου σε βιολογική γλώσσα
Η διάταξη των ηλεκτροδίων επιτρέπει στους νευρώνες να δέχονται ηλεκτρικά σήματα από έναν υπολογιστή και να στέλνουν πίσω απαντήσεις, οι οποίες ερμηνεύονται ως εντολές χειρισμού για το παιχνίδι.
Σύμφωνα με την Cortical Labs, το πείραμα βασίζεται σε προηγούμενη εργασία όπου οι νευρώνες έμαθαν να παίζουν το κλασικό Pong του 1972, όμως το Doom αποτελεί μια πολύ πιο σύνθετη πρόκληση λόγω του τρισδιάστατου περιβάλλοντος και των εχθρικών αναμετρήσεων.
Οι ερευνητές εξήγησαν ότι έπρεπε να μεταφράσουν τον ψηφιακό κόσμο του παιχνιδιού στη «βιολογική γλώσσα» των νευρώνων, δηλαδή στον ηλεκτρισμό.
Το σύστημα μετατρέπει τα δεδομένα του gameplay σε πρότυπα ηλεκτρικής διέγερσης που παραδίδονται σε διαφορετικά σημεία της νευρικής καλλιέργειας. Για παράδειγμα, όταν εμφανίζονται εχθροί σε μια πλευρά της οθόνης, τα αντίστοιχα ηλεκτρόδια διεγείρουν τη συγκεκριμένη περιοχή των νευρώνων. Αν τα κύτταρα αντιδράσουν με ένα συγκεκριμένο ηλεκτρικό πρότυπο, ο Doomguy πυροβολεί, ενώ με ένα άλλο πρότυπο κινείται δεξιά.
Αν και τα κύτταρα επιδεικνύουν ικανότητα βασικής μάθησης και προσαρμογής, οι ερευνητές παραδέχονται ότι η απόδοσή τους θυμίζει αρχάριο παίκτη που δεν έχει ξαναδεί υπολογιστή.
Η διαχρονική κληρονομιά του Doom και οι βιολογικές δοκιμές
Το Doom κυκλοφόρησε αρχικά το 1993 και έκτοτε έχει μεταφερθεί σε σχεδόν κάθε πιθανή συσκευή, από εκτυπωτές μέχρι τρακτέρ.
Η τρέχουσα προσέγγιση με τους ανθρώπινους νευρώνες αποτελεί την πιο προηγμένη βιολογική δοκιμή, αν και στο παρελθόν ερευνητές είχαν πειραματιστεί ακόμα και με την προσομοίωση του παιχνιδιού μέσω βακτηρίων του εντέρου.
Η Cortical Labs συνεχίζει να εξερευνά τα όρια των βιολογικών υπολογιστών, επιδιώκοντας να κατανοήσει πώς οι ζωντανοί ιστοί μπορούν να επεξεργαστούν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.
Αυτή η εξέλιξη ανοίγει νέους ορίζοντες στη μελέτη της νευροεπιστήμης και της τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας μια εναλλακτική οδό στην παραδοσιακή πυριτική αρχιτεκτονική των σημερινών επεξεργαστών.
Το πείραμα, που παρουσιάστηκε επίσημα στις 25 Φεβρουαρίου 2026, αναδεικνύει την εκπληκτική πλαστικότητα των ανθρώπινων κυττάρων, ακόμη και όταν αυτά βρίσκονται απομονωμένα σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι οι μελλοντικές εκδόσεις του συστήματος CL1 θα είναι σε θέση να διαχειριστούν ακόμη πιο απαιτητικά σενάρια λογισμικού.
Ακολουθήστε το XplayGR στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις από τον χώρο του gaming και της ψυχαγωγίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο XplayGR.com.
































