Η γραφική ποιότητα των σύγχρονων παιχνιδιών είναι κάτι που πρέπει να θεωρούμε πλέον δεδομένο, αφού η ισχύς των μηχανημάτων (κονσολών – PCs) είναι τέτοια που επιτρέπει εντυπωσιακές δημιουργίες από τους developers.
Αυτό δεν είναι όμως κάτι που ίσχυε πάντα. Κατά την διάρκεια των χρόνων εξέλιξης της βιομηχανίας, υπήρχαν κάποια παιχνίδια που σηματοδότησαν ολόκληρες νέες εποχές, ειδικά στον τομέα των γραφικών.
Εμείς επιλέξαμε πέντε από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε:
Myst
Όταν κυκλοφόρησε το 1993 το Myst, τα γραφικά του θεωρούνταν “επαναστατικά”, με τον καλύτερο φωτισμό που είχε επιδειχθεί ποτέ σε παιχνίδι. Οι βαθμολογίες που απέσπασε ήταν υψηλές, με τους κριτικούς να το επαινούν για την ικανότητα του να “βυθίζει” τους παίχτες στον κόσμο του.
Η επιτυχία του ήταν τεράστια και για να καταλάβετε την έκταση της, σκεφτείτε ότι είχε το ρεκόρ πωλήσεων για PC game μέχρι το 2002 όταν το ξεπέρασε το The Sims.
Quake
Το Quake της id Software ήταν ένα παιχνίδι – σταθμός για την βιομηχανία του gaming για διάφορους λόγους, αλλά εμείς θα περιοριστούμε στο κομμάτι των γραφικών του.
Σε μια εποχή που χρησιμοποιούνταν sprites για την αναπαράσταση των χαρακτήρων, των όπλων και των περιβαλλόντων, το Quake ήρθε το 1996 με 3D εχθρούς, αντικείμενα και περιβάλλοντα, προκαλώντας ενθουσιασμό.
Unreal
Το 1998 η Epic Games κυκλοφόρησε το Unreal ως δείγμα για το τι θα μπορούσε να δημιουργήσει η Unreal Engine. Τα γραφικά του εντυπωσίασαν, κυρίως ο φωτισμός του, και άμεσα εξελίχθηκε σε κύριο ανταγωνιστή του Quake.
Το Unreal ήταν και ο λόγος καθιέρωσης της Unreal Engine, η σύγχρονη εξέλιξη της οποίας μας προσφέρει μεγάλους τίτλους, όπως το Fortnite.
The Elder Scrolls III: Morrowind
Κυκλοφόρησε το 2002 και σχεδόν άμεσα, το Morrowind θεωρήθηκε μπροστά από την εποχή του όσο αφορά τα γραφικά του, τον σχεδιασμό του κόσμου του και το open-world gameplay του.
Ο συνδυασμός εναλλαγής μέρας και νύχτας, τα πανέμορφα περιβάλλοντα του και οι εκατοντάδες χαρακτήρες του έμοιαζαν μοναδικά, με την Bethesda να απολαμβάνει την επιτυχία της.
Crysis
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για την δημιουργία της Crytek, αφού είναι λίγο πολύ σε όλους γνωστό το Crysis και ακόμα και τώρα μπορεί να συγκριθεί στα γραφικά του με σύγχρονους, μεγάλους τίτλους.
Το ότι έφτασε να θεωρείται τρόπος μέτρησης για το αν ένα PC είναι αρκετά δυνατό (“Μπορεί να τρέξει το Crysis;”) είναι αρκετό για να καταλάβουμε για τι ποιότητα γραφικών μιλάμε.