Ένα παιχνίδι του Steam δέχεται αρνητικές κριτικές από τους Κινέζους παίκτες, επειδή περιέχει ένα meme το οποίο απευθύνεται στον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping.
To Devotion, είναι ένα horror παιχνίδι σε παραγωγή της Ταϊβανέζικη εταιρείας Red Candle Games το οποίο αρχικά είχε θετική απόκριση από τους παίκτες.
Ωστόσο λίγο αργότερα όταν ανακαλύφθηκε ότι περιέχει αναφορές στο meme το οποίο παρουσιάζει τον πρόεδρο της Κίνας ως το Γουΐνι το Αρκουδάκι οι παίκτες της Κίνας ξεκίνησαν μία εκστρατεία κατά του παιχνιδιού και έτσι έδιναν αρνητικές κριτικές στο παιχνίδι.
Σύμφωνα με το Spiel Times, το Devotion περιείχε μία αφίσα η οποία έγραφε: «O Xi Jinping Γουΐνι το Αρκουδάκι είναι ηλίθιος». Το δημοφιλές meme δημιουργήθηκε το 2017 όταν η Κίνα αποφάσισε να απαγορεύσει την προβολή του καρτούν.
Στην συνέχεια, η Red Candle Games αφαίρεσε την αφίσα και ζήτησε συγγνώμη μέσω του Steam:
«Η ομάδα μας συχνά συλλέγει δημοφιλή memes από το Internet για placeholders στο πρώιμα στάδια παραγωγής. Από λάθος μας δεν τα σβήσαμε όλα σε αυτή την έκδοση του παιχνιδιού. Δεν είχαμε κάποια πρόθεση να επιτεθούμε ή να προσβάλλουμε κάποιον. Τα memes έχουν αφαιρεθεί με την έκδοση v1.0.5.
Αυτό το ζήτημα έδειξε πώς η ομάδα μας δεν είναι προσεκτική στην παραγωγή. Έχουμε να βελτιώσουμε πολλά πράγματα ακόμη, ως εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών. Ζητούμε συγγνώμη σε όλα τα θιγόμενα πρόσωπα. Συγχωρήστε μας».
Σύμφωνα με έναν χρήστη του ResetEra, ένα κομμάτι από αυτή την αντιπαράθεση προέρχεται από τους Κινέζους παίκτες που νιώθουν ότι ξεγελάστηκαν παίζοντας και υποστηρίζοντας ένα παιχνίδι που κοροϊδεύει με αυτό τον τρόπο την χώρα τους.
O SushiReese έγραψε:
«Στην αρχή, το παιχνίδι ήταν πολύ δημοφιλές σε κανάλια Gaming μέσα στην Κινέζικη κοινότητα.
Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το παιχνίδι μέσω streaming. Το παιχνίδι απέσπασε θετικές κριτικές από τα παγκόσμια media, μέχρι που έγινε ένα δημοφιλές θέμα στα Κινέζικα Social Media. To κοινό έδωσε πολλά θετικά σχόλια.
Ωστόσο, όταν κάποιοι χρήστες από την Ταϊβανέζικη PTT δημοσίευσαν φωτογραφίες σχετικά με το meme σε gaming forums και χλεύαζε τους Κινέζους που ξεγελάστηκαν υποστηρίζοντας το παιχνίδι το οποίο κοροϊδεύει τους ανθρώπους PRC και τους υποστηρικτές του ΚΜΤ (οι οποίοι ενώνονται με την Κίνα) τράβηξε το ενδιαφέρον και έτσι ξεκίνησε η κατακραυγή.
Ο θυμός ξεχείλισε επίσης από το γεγονός όταν οι άνθρωποι ανακάλυψαν ότι ο ιδρυτής και ο σχεδιαστής του παιχνιδιού εκφράζει τις πολιτικές του εκφράσεις μέσω των social media».
Όπως και να έχει η Red Candle Games δύσκολα «θα ορθοποδήσει ξανά» στην αγορά της Κίνας όπως όλα δείχνουν.