Η Nintendo έχει γίνει γνωστή για την εμμονή της στις υψηλές τιμές των παιχνιδιών της, ακόμη και χρόνια μετά την κυκλοφορία τους. Πολλοί gamers αναρωτιούνται γιατί τίτλοι όπως το The Legend of Zelda: Breath of the Wild ή το Mario Kart 8 Deluxe παραμένουν σχεδόν στην αρχική τους τιμή, σε αντίθεση με την πρακτική άλλων εταιρειών όπως η Ubisoft, που προσφέρουν τα παιχνίδια τους σε σημαντικές εκπτώσεις λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία.
Σε νέο επεισόδιο του podcast Kit & Krysta, δύο πρώην στελέχη της Nintendo, η Krysta Yang και ο Kit Ellis – με θητεία στο PR και το marketing της εταιρείας – αποκαλύπτουν τη φιλοσοφία πίσω από αυτήν την στρατηγική. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η Nintendo πιστεύει ότι πρέπει να σεβόμαστε την αξία των προϊόντων μας».
«Σεβασμός στην αξία»
Η συγκεκριμένη φράση, «σεβασμός στην αξία», ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα που άκουγαν συχνά οι εργαζόμενοι εντός της Nintendo. Αντί να βλέπει ένα παιχνίδι ως «περαστική» κυκλοφορία που χάνει αξία με τον καιρό, η Nintendo το αντιμετωπίζει ως διαχρονικό προϊόν – σχεδόν σαν έργο τέχνης – του οποίου η αξία παραμένει αναλλοίωτη.
Η στρατηγική αυτή βασίζεται στη λογική πως ένα παιχνίδι όπως το Zelda ή το Mario διατηρεί τη φήμη του, την ποιότητά του και τη ζήτηση του, ακόμα και χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία. Αντί λοιπόν να «κάψει» την αξία του με εκπτώσεις, η Nintendo διατηρεί μια premium εικόνα γύρω από τους τίτλους της.
Αντίθεση με την Ubisoft
Σε αντίθεση, εταιρείες όπως η Ubisoft συχνά εφαρμόζουν στρατηγικές γρήγορων εκπτώσεων για να ενισχύσουν τις πωλήσεις. Οι πρώην PR managers της Nintendo λένε: «Αυτό δεν είναι Ubisoft», εξηγώντας πως η Nintendo απορρίπτει τέτοιες προσεγγίσεις.
Αυτό εξηγεί γιατί η κονσόλα Nintendo Switch έχει ακόμα τίτλους full price, ακόμη και οκτώ χρόνια μετά την κυκλοφορία της. Ο στόχος της εταιρείας είναι να προστατεύσει την «μακροπρόθεσμη αξία» του brand και των προϊόντων της, ακόμα και αν αυτό σημαίνει λιγότερες πωλήσεις σε περιόδους εκπτώσεων.
Η Nintendo ακολουθεί μια συνειδητά διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με άλλες εταιρείες του gaming, επιμένοντας να διατηρεί την αξία των τίτλων της σε υψηλά επίπεδα. Είτε συμφωνεί κάποιος είτε διαφωνεί, η στρατηγική αυτή έχει συμβάλει στη δημιουργία μιας μοναδικής ταυτότητας για τη Nintendo – μιας εταιρείας που θεωρεί τα παιχνίδια της κάτι περισσότερο από απλές ψηφιακές εμπειρίες: τα θεωρεί πολιτιστικά προϊόντα διαχρονικής αξίας, πολλές φορές όμως εις βάρος των καταναλωτών – gamers.