Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την ανυπομονησία για ένα νέο παιχνίδι. Οι προγραμματιστές κάνουν τα πάντα με το μάρκετινγκ και προσπαθούν να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσμονή.
Μερικές όμως φορές, όλα αυτά αποδεικνύονται μια απατηλή συγκάλυψη μιας καταστροφής που ετοιμάζεται. Τέτοια παιχνίδια αποδεικνύονται προβληματικά, γεμάτα σφάλματα ή κυριολεκτικά άδεια στη χειρότερη περίπτωση. Με πολλές τέτοιες περιπτώσεις στην ιστορία, ας θυμηθούμε τα παιχνίδια που ήταν καταστροφή κατά την κυκλοφορία τους και άφησαν τους οπαδούς απογοητευμένους:
5. Assassin’s Creed Unity
Σήμερα, το Assassin’s Creed Unity έχει χαρακτηριστεί ως το παιχνίδι με το καλύτερο σύστημα parkour από όλα τα παιχνίδια της σειράς. Αλλά αν κοιτάξετε τις κριτικές της ημέρας κυκλοφορίας, δεν θα μπορούσαν να είναι πιο αντιφατικές, και σε κάποιο βαθμό είχαν δίκιο.
Το Unity κατά την κυκλοφορία του ήταν γεμάτο προβλήματα και ήταν ένα τεράστιο χάος. Τα animations τραύλιζαν, η τεράστια πυκνότητα πλήθους κατέστρεφε τον ρυθμό καρέ και η υποβαθμισμένη ιστορία δεν του έκανε το χατίρι. Το λανσάρισμά του ήταν τόσο καταστροφικό που η Ubisoft κατέληξε να δώσει δωρεάν το Dead Kings DLC και πρόσφερε ακόμη και ένα δωρεάν παιχνίδι στους παίκτες ως αποζημίωση. Παρόλα αυτά, πλέον είναι γενική παραδοχή ότι το Unity είναι το καλύτερο Assassin’s Creed παιχνίδι της σειράς όσον αφορά το gameplay και αν είστε πρόθυμοι να ξεπεράσετε την ρηχή ιστορία, θα απολαύσετε πραγματικά το parkour και τον κόσμο του.
4. Fallout 76
Αυτή δεν θα ήταν μια σοβαρή λίστα, αν δεν περιλάμβανε έναν τίτλο της Bethesda. Όχι ότι είναι κακοί με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά όταν πρόκειται για την Bethesda, το στούντιο είναι γνωστό ότι είτε υπόσχεται πολλά είτε έχει πολλά προβλήματα στα παιχνίδια του κατά την κυκλοφορία. Στην περίπτωση του Fallout 76, ήταν και τα δύο.
Το Fallout 76 δεν είχε καθόλου ζωή. Δεν υπήρχαν NPCs στο παιχνίδι, καθώς υποτίθεται ότι η Bethesda ήθελε να επιτύχει “αλληλεπιδράσεις μεταξύ των παικτών”. Τα quests δεν ήταν επίσης λαμπρή ιδέα και ας μη μιλήσουμε για τα glitches που έσπαγαν το παιχνίδι, ειδικά για τους αόρατους εχθρούς που σας χτυπούσαν και την τυχαία τηλεμεταφορά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
3. Anthem
Η κυκλοφορία του Anthem είναι πράγματι μια περίεργη περίπτωση. Από τα τρέιλερ, φαινόταν αρκετά καλό, αλλά στη συνέχεια έφτασε η ημέρα κυκλοφορίας και το παιχνίδι που πήραν οι οπαδοί δεν ήταν ούτε κατά διάνοια κοντά σε αυτό που τους έδειξαν.
Για αρχή, μετά το τέλος της ιστορίας, ουσιαστικά δεν είχατε κανένα λόγο να παίξετε το παιχνίδι, καθώς δεν υπήρχε end-game περιεχόμενο. Το σύστημα loot ήταν επίσης κακό. Το Anthem ένιωθε σαν να μην είχε loot παρά το γεγονός ότι ήταν ένα looter shooter, και τα αναρίθμητα προβλήματα στις κονσόλες, όπως τα crashes και τα frame drops, δεν βοήθησαν. Ήταν μια εντελώς βασική εμπειρία και δυστυχώς, σε αντίθεση με τα άλλα παιχνίδια αυτής της λίστας, το Anthem δεν ανέκαμψε ποτέ.
2. Cyberpunk 2077
Η κυκλοφορία του Cyberpunk 2077 ήταν πραγματικά καταστροφική. Αν και σήμερα που μιλάμε εκείνη η μέρα είναι μια κακή ανάμνηση. Αστυνομικοί εμφανίζονταν από το πουθενά, χαρακτηριστικά όπως το wall running αποσύρθηκαν από την τελική έκδοση, έλειπαν textures, οι NPCs ήταν glitched και το παιχνίδι κράσαρε τόσο συχνά που ήταν unplayable.
Η κουλτούρα των προπαραγγελιών άφησε τους οπαδούς τραυματισμένους με αυτό που παρέλαβαν και η CD Projekt Red άρχισε να στέλνει επιστροφές χρημάτων. Η CDPR έχασε όλη την υπεραξία και την αξιοπιστία που είχε κερδίσει με το The Witcher 3. Το Cyberpunk 2077 έχει σίγουρα διανύσει πολύ δρόμο από τότε χάρη στην αποφασιστικότητα της CDPR και ενώ είναι εύκολα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια δράσης των τελευταίων χρόνων.
1. No Man’s Sky
Με το No Man’s Sky, η Hello Games παρουσίασε την εικόνα ενός παιχνιδιού που δεν υπήρχε. Το “απόλυτο διαστημικό παιχνίδι που ξεχειλίζει από ζωή, με πάνω από 18 πεντάκις εκατομμύρια μοναδικούς πλανήτες και multiplayer” το αποκαλούσαν, αλλά στην πραγματικότητα, το No Man’s Sky ήταν ένας εντελώς επαναλαμβανόμενος και άψυχος προσομοιωτής εξερεύνησης όπου το περπάτημα και η καλλιέργεια πόρων ήταν το μόνο πράγμα που μπορούσατε να κάνετε.
Η απογοήτευση που ακολούθησε την κυκλοφορία του No Man’s Sky ήταν ανυπολόγιστη και η Hello Games ήξερε ότι βρισκόταν σε βαθιά νερά. Ωστόσο, πρέπει να δώσουμε τα εύσημα εκεί που πρέπει. Η Hello Games αποδέχτηκε την αποτυχία της και εργάζεται ανήσυχα πάνω στο No Man’s Sky τα τελευταία 7 χρόνια.
Σήμερα, το No Man’s Sky στέκεται ως το αποκορύφωμα του τι σημαίνει να είναι ένα καταπληκτικό παιχνίδι ανοιχτού κόσμου. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ότι αν οι προγραμματιστές είναι έτοιμοι να αποδεχτούν τα λάθη τους και τα σχόλια της κοινότητας και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν το παιχνίδι τους, μπορούν εύκολα να γίνουν ένα στούντιο που σέβονται και αγαπούν οι παίκτες σε όλο τον κόσμο.