Λίγες υπηρεσίες έχουν εγκατασταθεί τόσο στην κοινωνία περισσότερο από το Youtube, αλλά μην ξεχνάμε ότι δεν είναι δημόσιο αγαθό – ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία.
Ως εκ τούτου, το YouTube υπόκειται σε επιχειρηματικές πιέσεις.
Οι εταιρείες πληρώνουν πολλά χρήματα για να διαφημιστούν στην πλατφόρμα του, ενώ πολλές προσωπικότητες έχουν βασίσει το επιχειρηματικό τους μοντέλο στη δημοσίευση βίντεο στο YouTube με διαφημίσεις. Είναι μια περίπλοκη σχέση που γίνεται πιο περίπλοκη όταν αυτοί οι διαφημιστές ξαφνικά δεν είναι ευχαριστημένοι με τα βίντεο που οι διαφημίσεις τους εμφανίζονται.
Όταν η Βρετανική εφημερίδα, The Guardian, ανακάλυψε πως οι διαφημίσεις της εμφανίζονταν μπροστά από βίντεο που περιείχαν ρατσιστικά και μισογυνικά σχόλια, αφαίρεσε τις διαφημίσεις της. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν, υπήρχαν μεγάλες επιπτώσεις σε άλλους διαφημιζόμενους, όταν η AT & T, η Johnson & Johnson και άλλοι αποφάσισαν να διακόψουν τη διαφήμιση τους στο YouTube, μέχρι να η Google να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.
Το Youtube, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία έρχεται αντιμέτωπο με 400 ώρες νέου περιεχόμενου κάθε λεπτό, ισχυρίζεται ότι αναθεωρεί τις πολιτικές του, ώστε να εντοπίζει τα βίντεο πριν τοποθετηθούν σε αυτά διαφημίσεις.
“Παρότι αναγνωρίζουμε ότι κανένα σύστημα δεν θα είναι 100% τέλειο, πιστεύουμε ότι μεγάλα βήματα θα προφυλάσσουν τα brands των διαφημιζόμενων μας, και είμαστε αφοσιωμένοι να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε με τον καιρό” είπε ο Philipp Schindler της Google στους New York Times.